Index Vakbarát Hírportál

Ez gyors volt, már nem Kóbor Györgynek hívják az MVM vezérigazgatóját

2021. szeptember 29., szerda 16:39

Október 1-jével Czepek Gábor váltja az MVM Csoport élén Kóbor Györgyöt. A váltásnak nem volt előjele.

Már nem Kóbor Györgynek hívják az MVM Csoport elnök-vezérigazgatóját. Ezt Mager Andrea, a nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter hivatala közölte. Kóbor György, aki 2018 augusztusa óta töltötte be a posztot – elődje Zsuga János vezérigazgató és Csiba Péter elnök volt –, közös megegyezéssel távozik az állami vállalat éléről. Utódja 2021. október 1-jével Czepek Gábor, aki „szakmán kívüliként” érkezik.

Jogászvégzettségű, korábban közigazgatási államtitkárként dolgozott a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, majd 2018. december 18-tól töltötte be a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatói posztját.

A közlemény szerint Kóbor György vezetése alatt az MVM egyedülálló eredményeket ért el mind a hazai, mind a regionális piacokon. Az NKM Nemzeti Közművek felépítését és MVM Csoportba illesztését követően a vállalat teljeskörű energetikai szolgáltatóvá vált. Irányításával elkészült és életbe lépett a cégcsoport új üzleti stratégiája, árbevétele közel hatvan százalékkal nőtt, az ellátott ügyfelek száma elérte a nyolcmilliót, a munkatársak száma pedig a 18 ezret. Nevéhez fűződik többek között az MVM Csoport finanszírozásának diverzifikálása, az E.ON-csoporttal kötött szerződés megvalósításának keretében az ÉMÁSZ megvásárlása, az Innogy Česká Republika megvásárlása, valamint a nemzetközi hitelminősítések megszerzése és az MVM tőzsdeképességre való felkészítése.

Közreműködött az új, hosszú távú orosz gázszerződés létrehozásában, a horvátországi LNG-terminál tulajdonba vételében. Szakmai munkájának köszönhetően az MVM ma Magyarország negyedik, Kelet-Közép-Európa tizenharmadik legnagyobb vállalata és a régió megkerülhetetlen gazdasági szereplője.

Kóbor Györggyel hivatali ideje alatt az Index csinálta az utolsó interjút, amelyben a tőzsdére lépés és a további felvásárlások mellett a Mátrai Erőmű veszteségesnek tűnő visszavásárlásáról kérdeztük, illetve arról, hogy az állam elkezdte mérlegelni Paks I. üzemidejének meghosszabbítását.

(Borítókép: Czepek Gábor 2020. szeptember 10-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok