Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson szerint a kelet-európaiak hibája, hogy nem vonzó a kamionsofőr-szakma

2021. október 3., vasárnap 12:09 | aznap frissítve

Csodálkozhatnak az Egyesült Királyságnak az uniós kiválását szorgalmazók, a Brexit miatt ugyanis a szigetországban válság válságot követ. Egyes becslések szerint a szigetországból 100 ezer kamionsofőr hiányzik, így nehézkessé vált az áruk eljuttatása az üzletekbe. A bajokat csak tetézi, hogy 14 ezer uniós állambéli fuvarozó a Brexit miatt eltűnt a piacról. Gond az is, hogy a sofőrök alulfizetettek. 

Erre jött rá az, hogy mivel nincs fuvarozó, nincs ki elhozza az üzemanyagot a finomítókból, ezért vannak kutak, ahol komoly fennakadások vannak a kiszolgálásnál. Ahogy az várható volt, pánik tört ki, az emberek megrohanták a töltőállomásokat, miközben London a hadsereg sofőrjeit kénytelen volt készenlétbe helyezni az üzemanyag-szállítás felpörgetése érdekében. 

Boris Johnson brit kormányfő szerint az, hogy nincs kamionsofőr, az részben a közép- és kelet-európai munkavállalók hibája. 

Mint kifejtette: azért nem vonzó Nagy-Britanniában a kamionsofőr-szakma, mert a közép- és kelet-európai EU-országokból érkező sofőrök hajlandók voltak rossz munkakörülmények között és alacsony bérezésért is dolgozni.

A brit közúti fuvarozó vállalatok évtizedekig nem fejlesztették a kamionos pihenőhelyeket, nem javították a munkakörülményeket és nem emelték a béreket. Ehelyett jórészt a keleti EU-tagországokból érkező, „nagyon keményen dolgozó” munkavállalókra hagyatkoztak, akik ilyen feltételekkel is hajlandók voltak elvégezni ezt a munkát, és ez az oka annak, hogy a kamionsofőri foglalkozás ezekkel a bérekkel és ilyen munkakörülmények közepette jelenleg nem vonzó – idézi a brit miniszterelnököt az MTI.

Rovatok