Index Vakbarát Hírportál

Rossz hír az autósoknak, folyamatosan drágul a kőolaj

2021. október 5., kedd 09:23

Kedd reggel folytatódott a kőolaj árának emelkedése a hétfői kétszázalékos drágulás után annak hatására, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ a havi termelési kvóta eredetileg is tervezett napi 400 ezer hordós megemelése mellett döntött – adta hírül az MTI. 

A hétfői döntést megelőzően olyan piaci várakozások is voltak, hogy az OPEC+ napi 800 ezer hordós termelésnövelésről határozhat, hogy a kőolaj további drágulását megakadályozza, ami akár a globális gazdaság növekedését is lassíthatja.

A decemberi jegyzésű, északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára kedden kora reggel 2018 óta a legmagasabb szinten, 81,46 dolláron állt, ami 20 cent drágulást jelent hétfői záróértékéhez viszonyítva.

A nyugati féltekén irányadó, novemberi jegyzésű WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 2014 novembere óta a legmagasabb szintre, 77,71 dollárra emelkedett, ami a hétfői záróértékéhez viszonyítva 9 centes drágulás.

Magyarországon folyamatosan emelkednek az üzemanyagárak: szerdától a 95-ös benzin átlagosan 8 forinttal, míg a gázolaj ára 6 forinttal kerül többe. Ezzel a benzin esetében 473 forintra, a gázolaj esetében pedig 484 forintra nő az átlagár.

Az üzemanyagárak emelkedése valószínűleg még nem ért véget, sőt a java csak most jöhet.  Az árakat ugyanis elsősorban a kőolaj világpiaci ára és a dollár-forint árfolyam befolyásolja, ráadásul az üzemanyagár több mint felét az adó teszi ki.

Ez azt jelenti, hogy ha a forint tovább romlik, valamint a világpiaci események úgy befolyásolják az olajpiacot, az üzemanyag ára változatlanul rohamos tempóban növekedik tovább. Hosszú távon ez azt eredményezheti, hogy a benzin és a gázolaj átlagára nemcsak az 500 forintot lépheti át, hanem a 600 forintot is megközelítheti vagy akár el is érheti, ami elsősorban az olajár emelkedésével magyarázható.

Rovatok