Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály fontos eredményt jelentett be a globális minimumadóról

2021. október 8., péntek 16:22

Fontos eredmény született a globális minimumadóról zajló nemzetközi tárgyalásokon: sikerült elérni, hogy a magyar érdekeket érvényesítsék − jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken közösségi oldalán közzétett videoüzenetében. Mint mondta, több mint száz szövegmódosítási javaslat két és fél év kitartó munkájának eredményét hozta meg.

Varga Mihály ezek közül a három legfontosabb pontot emelte ki.

Nagyon komoly eredményt értünk el, nyugodtan mondhatom, hogy egy magyar siker valósult meg, jól tettük, hogy az érdekeinket határozottan képviseltük. Ennek az eredménye, hogy olyan kompromisszum született, amihez jó szívvel tudnak majd csatlakozni

− közölte Varga Mihály.

A Reuters szerint Magyarország belement a csatlakozásba a globális minimumadóhoz. A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy a magyar kormány feltételeit elfogadták a kezdeményezők, ez pedig többek között egy tízéves átmeneti periódust is tartalmaz.

Stijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Andorrában elmondta, hogy olyan kompromisszum jött létre a globális minimumadó ügyében, amely kezelhető a magyar gazdaság szempontjából, mindez pedig bizonyítja, hogy megéri küzdeni a nemzeti érdekért, és vállalni a vitákat.

A miniszter kijelentette azt is, hogy Magyarország és Andorra is érdekelt a vállalatokat terhelő adók alacsonyan tartásában a munkahelyek létrehozása és megőrzése, valamint a beruházások ösztönzése érdekében. Ezért alapvetően elutasítják az adóharmonizációs törekvéseket.

Szijjártó Péter andorrai hivatali partnerével megállapodást írt alá a kettős adóztatás elkerüléséről és az adókijátszás megakadályozásáról. Ez nagyban hozzájárul majd a pénzügyi biztonsághoz, a kiszámíthatósághoz és a kölcsönös beruházások erősítéséhez − emelte ki a tárcavezető.

Az MTI arról számolt be, hogy Írország megemeli a társasági adót az országban tevékenykedő nemzetközi nagyvállalatok számára az OECD globális minimális társasági adóról tett kezdeményezésére.

Pénteken Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter megerősítette az előző napi kormányülésen hozott döntést a társasági adó megemeléséről. A döntés értelmében a 750 millió eurónál nagyobb forgalmat bonyolító vállalatokra kivetett társasági adót a jelenlegi 12,5 százalékról 15 százalékra emelik meg.

A döntés 56 írországi, összesen százezer alkalmazottat foglalkoztató multinacionális céget érint, valamint 1500 Írországban bejegyzett külföldi multinacionális céget, amelyek együtt négyszázezer alkalmazottat foglalkoztatnak.

A miniszterelnök-helyettes azzal kapcsolatban, hogy egyes becslések szerint Írország kétmilliárd eurós adóbevételtől foszthatja meg magát a társasági adó megemelésével, megjegyezte:

ezek csak becslések, és olyan feltételezéseken alapulnak, amelyek vagy bebizonyosodnak, vagy nem.

A miniszter kifejtette:

12,5 százalékos társaságiadó-politikánk óriási sikernek bizonyult, és iparpolitikánk kulcsfontosságú elemét képezi. Évente mintegy 12 milliárd eurót szedünk be társasági adó formájában, ami egy főre vetítve nagyjából a duplája az európai átlagnak. Biztosak akarunk lenni abban, hogy a kezdeményezéshez csatlakozó többi ország is bevezeti az intézkedéseket. Nem akarunk olyan helyzetbe kerülni, hogy mi bevezetjük, versenytársaink pedig nem, mert azzal hátrányos helyzetbe kerülnénk.

Rovatok