Index Vakbarát Hírportál

Hidegen hagyja az embereket, hogy brutálisan drágultak a használt autók, veszik mint a cukrot

2021. október 20., szerda 16:48 | aznap frissítve

Jelentősen, modellenként akár 15 százalékkal magasabb összeget kell fizetni októberben a használt autókért Magyarországon, mint az év elején – közölte a Das WeltAuto. Az országos hálózattal rendelkező használtautó-kereskedő szerint ez részben az új autók értékesítésének lassulása miatt van.

A kereslet egyre nagyobb, az év első kilenc hónapjában 616 564 gépjármű cserélt gazdát hazánkban, ami a 2020-as év azonos időszakához képest 4,5 százalékos növekedést jelent.

A használtautó-kereskedő szerint a kereslet a használt autókra az év végéig biztosan megmarad, mivel a világ összes márkáját érintő csiphiány miatt a gyártás és a kiszállítás is jelentősen lelassult az újautó-piacon, amely legkorábban 2022-re szűnhet meg, de előfordulhat, hogy a folyamat 2024-ig is eltart.

Mivel sokan így nem jutottak új autóhoz, valamint az egy-másfél éves szállítási időt sem tudják kivárni, inkább a másodkézből származó gépkocsi vásárolnak. Az óriási kereslet pedig modellenként akár 15 százalékkal felsrófolta az árakat 2021 elejéhez képest, ráadásul további áremelkedés várható.

(MTI)

Rovatok