Index Vakbarát Hírportál

Szaúd-Arábia 2060-ra karbonsemlegességet ígér

2021. október 23., szombat 17:10 | aznap frissítve

Mohammed bin Szalmán koronaherceg közölte: ennek érdekében az eddig tervezett éves szén-dioxid-kibocsátás csökkentési rátát megkétszerezik. A olajexportőr állam úgy kívánja ezt megvalósítani, hogy közben megőrzi előkelő helyét a piaconírta a The Guardian.

Ez a bejelentés bő egy héttel előzte meg a Cop26 elnevezésű, Glasgow-ban megrendezendő környezetvédelmi s klímakonferencia megnyitását. A Cop26 elnöke Alok Sharma azt mondta: reméli, hogy ez a szaúdi jelzés más országokat is ambicionál majd hasonló jellegű döntések meghozatalára. A rendezvényen várhatóan részt vesz II. Erzsébet brit uralkodó, Boris Johnson brit kormányfő, Ferenc pápa, Sir David Attenborough, Greta Thunberg is.

Egyébként Rijád évente mintegy 600 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki, többet, mint Franciaország, ugyanakkor valamivel kevesebbet, mint Németország. Szaúd-Arábia a saját széndioxid kvótájának a kibocsátását nyesi meg, ám továbbra is kitermel és exportál fosszilis tüzelőanyagokat Ázsiába, illetve más régiókba is.

Rovatok