Index Vakbarát Hírportál

Rekordnyereséget jelentett a Microsoft

2021. október 27., szerda 16:35

A vártnál nagyobb, rekordszintű nyereséget jelentett a Microsoft, a világ legnagyobb szoftvervállalata pénzügyi évének első negyede alapján – adta hírül az MTI. Az amerikai elektronikai óriásvállalat adózott eredménye a szeptember végével zárult három hónapban éves összevetésben 48 százalékkal 20,5 milliárd dollárra, részvényenként 2,71 dollárra nőtt az egy évvel korábbi 13,89 milliárd dollárról, részvényarányosan 1,82 dollárról.

A cég rámutatott arra, hogy a negyedéves profitját az egyszeri tételként jelentkező adókedvezmények 3,3 milliárd dollárral növelték. Ezek nélkül a részvényarányos eredménye 2,27 dollár volt, felülmúlta a szakértői várakozások átlagában szerepelt 2,08 dollárt.

A Microsoft bevétele 22 százalékkal 45,3 milliárd dollárra nőtt, meghaladta a piac 44 milliárd dolláros várakozását.

Az eredményjavulásban fontos szerepet játszott az intelligens felhő üzletág, amelynek a negyedéves bevétele 31 százalékkal 17 milliárd dollárra emelkedett.

A More Personal Computing üzletágnak, amely egyebek között magában foglalja a Windows operációs rendszert, valamint az Xbox termékeket és tartalmakat is, 13,3 milliárd dolláros bevétele volt, 12 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

A Microsoft a negyedévben 10,9 milliárd dollár értékben fizetett ki osztalékot és vásárolt vissza saját részvényt, ami 14 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőtt hasonló célokra felhasznált összeget.

Rovatok