Index Vakbarát Hírportál

Biden nem enged, mindenáron meg akarja adóztatni a gazdagokat

2021. október 28., csütörtök 16:19

Csírájában fojtották el Joe Biden amerikai elnök a leggazdagabb 700 milliárdos megadóztatására vonatkozó tervét, a demokrata politikus azonban nem hagyott fel a pártjának szélsőségesebb elemei által áhított adóreformmal, csak új külsőt adott neki. 

Az amerikai szabályok szerint jövedelemadót csak realizált jövedelem, azaz bér, fizetés és ingatlanok, részvények vagy más vagyonelemek eladása után befolyó összeg után lehet szedni. A füstbe ment terv az volt, hogy a legalább egymilliárd dolláros vagyonnal vagy évi 100 milliós bevétellel rendelkezők számított vagyongyarapodásuk után is fizessenek, azaz az év elején és az év végén kiszámítható vagyonuk különbsége – például tőzsdei tulajdonrészeik értéknövekedése – után is adózzanak.

Ezzel csak az a baj, hogy a szupergazdagok bonyolult céghálózatainak értékváltozását alig lehet nyomon követni, viszont agyon lehet manipulálni

– mutat rá a Napi.hu.

A mérsékelt demokraták többsége – részletes indoklás nélkül – le is söpörték a tervet az asztalról. Biden adókommiszárja, Ron Wyden szenátor azonban előhúzott egy másik ötletet:

minimumadó kivetése a 200 legnagyobb amerikai vállalatra, elkerülvén a vállalati nyereségadó általános növelését vagy a személyi jövedelemadó emelését.

Emellett eltörölnék a Trump-érában a gazdagok számára nyújtott adókedvezmények bizonyos elemeit, erősítenék az adóhatóság jogkörét, és semmiképpen sem rónának ki további adóterheket az évi 400 ezer dollár alatt keresőkre. 

De visszatérve a gazdagok fejéséről szóló tervre: a részvényeseiknek több mint egymilliárd dollár éves profitot jelentő cégeknek legalább 15 százalék adót kellene betolniuk a költségvetésbe, amiből tíz év alatt 300-400 milliárd dollár bevétel érkezhetne.Erre már helyeslően kezdtek bólogatni az előző tervet ellenző demokraták is.

Az ötletet összekötnék a világszintű 15 százalékos vállalati minimumadó-javaslattal, amit az USA szorgalmaz a nemzetközi szervezetekben.

Biden csütörtökön áll az egyenlő arányban megosztott szenátus elé, és bízik benne, hogy még a G20 hétvégi csúcsa előtt áttolja a törvényhozás felsőházán a belföldi programokat lehetővé tevő költségvetési törvényjavaslatot. Erre az százfős testületből mind az 50 demokratára szüksége van. 

A gazdagok adóterheivel a Biden-kormányzat szociális, klímavédelmi és infrastruktúra-fejlesztési programjának egy részét finanszíroznák. Mindazonáltal a tervezett 2000 milliárd dolláros keretösszegből meg kellett válni több elemből, így a csomag 1750 milliárd dollárra csökkent: kivették a családügyi szabadság és a gyógyszertámogatást. Viszont benne hagyták az óvoda állami biztosítását, több egészségügyi támogatást és mintegy 500 milliárdot a klímaváltozás elleni küzdelemre – összegzi az AP

Rovatok