Index Vakbarát Hírportál

Meddig és hány vakcinával kell beoltatnunk magunkat, hogy dolgozhassunk?

2021. október 28., csütörtök 16:05

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kötelező oltást a magyar ember gyomra nem veszi be. És az opcionálisan kötelezőt, amelyet a munkáltatója ír elő? És azon belül is hány vakcinát kell megkapnunk munkavállalóként, hogy továbbra is dolgozhassunk? Kínzó kérdésekre válaszol az Index.

Egyértelműen magasabb sebességfokozatba kapcsolt a negyedik hullám, az előrejelzések alapján ismét ugrásszerűen nőni fog a fertőzöttek és a koronavírus miatt kórházba kerülők száma.

Így a kormány szakértőkkel konzultálva újabb járványellenes intézkedéseket vezet be – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Köztük, hogy

Ugyan a miniszteri ígéret szerint a dolgozóknak kötelezővé tehető védőoltásról szóló kormányrendelet megjelenésére még pár napot várni kell, a Kormányinfón elhangzottak alapján addig is összegyűjtöttük az előzetes, már most tudható információkat az opcionálisan kötelező védőoltásokról.

Minden munkavállaló számára kötelező lesz a védőoltás?

Nem. Egyelőre lehetőségről és vállalati hatáskörről van szó. A cégek, amennyiben ezt indokoltnak látják, előírhatják a koronavírus elleni vakcinát az alkalmazottaknak.

Mire számítsak, ha önkormányzati cégnél, intézménynél dolgozom?

Az önkormányzatnak mint munkáltatónak, akárcsak a piaci cégeknek, a kormány szintén lehetőséget ad arra, hogy eldöntse, kötelezően előírja-e dolgozóiknak a koronavírus elleni védőoltásokat.

Azaz várhatóan a polgármesterek, illetve a képviselő-testületek jogosultsága lesz kötelezővé tenni a védőoltást az önkormányzati tulajdonú cégeknél, intézményeknél.

A közszférában, például kormányzati cégnél vagy kormányhivatalban dolgozom. Számomra is kötelezővé tehetik a védőoltást?

Nagy eséllyel igen. Az állami szerveknél széles körben elő fogják írni az oltási kötelezettséget – jelentette ki a kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, aki korábbi megszólalását később szó szerint úgy pontosította:

Fő szabály szerint minden állami alkalmazottaknak kötelező lesz az oltás, az alrendszerek esetében is.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a fegyveres testületek kivételével a közszféra oltottsága lényegesen magasabb, mint a társadalomé, illetve az államigazgatásban jelenleg azért nem engedélyezik az otthoni munkavégzést, mert a kormány mindenképpen azt szeretné elérni, hogy mindenki oltassa be magát.

Mi a helyzet a kötelező oltás ügyében az állami és az alapítványi fenntartású felsőoktatási intézményekben?

Az állami fenntartású egyetemeknél az állam, illetve a fenntartó dönthet a munkavállalók kötelező oltásáról, míg az alapítványi fenntartású intézményeknél ez a kuratórium hatásköre.

Kötelező lesz-e az oltás a pedagógusoknak?

Igen. Mivel ők alapvetően állami fenntartású intézményekben dolgoznak, számukra is kötelező lesz a vakcina.

Az első, a második vagy akár a harmadik védőoltást teheti kötelezővé a munkáltató, ha akarja?

Gulyás Gergely elmondta, egyelőre két oltásra vonatozik, hogy a munkáltató a munkavégzés feltételeként kötelezően előírhatja az oltottságot. Kétoltásos vakcina esetén ekkor mindkét oltást fel kell venni.

Lehet-e felmentést kapni például egészségügyi okokra hivatkozva, ha kötelezővé teszik a védőoltást a munkahelyemen?

Igen. Vannak, akik kérhetnek felmentést a kötelező védőoltás alól. Az egészségügyi dolgozók kötelező oltására vonatkozó előíráshoz hasonlóan ha orvosi igazolásunk van arról, hogy egészségügyi okok miatt nem kaphatunk koronavírus elleni vakcinát, nem kötelezhetnek rá.

Milyen retorziókra számíthat, aki munkavállalóként továbbra sem szeretné beoltatni magát?

Fizetés nélküli szabadságra kell küldeni azokat, akik munkaadójuk kérésére sem veszik fel a vakcinát, majd az adott munkavállalót – amennyiben nincs közben változás – egy év elteltével el is lehet bocsátani.

Ha munkavállalóként még nem oltattam be magam, most viszont kötelező lesz, meddig kell felvennem a vakcinát?

A napokon belül megjelenő, erről szóló kormányrendelet fog majd erről hivatalosan rendelkezni, ám Gulyás Gergely a Kormányinfón már említett egy december 15-i határidőt. Akit eddig nem oltottak, de most kötelezik rá a munkahelyén, eddig kap időt az első vakcina beadatására.

Mire számíthatunk az egészségügyi dolgozók kötelező oltására vonatkozó, július végén megjelent kormányrendelet alapján?

Augusztus elsején lépett életbe a kormányrendelet, amely kötelezővé tette az egészségügyi dolgozók számára a vakcina felvételét. Ennek értelmében nem hozható létre jogviszony azokkal az egészségügyi dolgozókkal, rezidensekkel, valamint gyógyszerészekkel, akik nem oltatják be magukat.

A kormányrendelet szerint a foglalkoztatott jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal meg kell szüntetni, ha az oltás felvételét a felszólítástól számított tizenöt napon belül nem tudja igazolni, vagy nem mutat be orvosi szakvéleményt, amely igazolja, hogy nem veheti fel a vakcinát.

Az eredetileg tervezett szeptember elseje helyett a kormány végül szeptember 15-ig tolta ki a határidőt, amikorra az egészségügyben dolgozóknak kötelezően be kellett oltatniuk magukat.

A következő egészségügyi területeken dolgozó szakembereket érinti a szabályozás:

A kötelező oltást a magyar ember gyomra nem veszi be

Nyakunkon a koronavírus-járvány negyedik hulláma, amelynek leküzdésére továbbra is a védőoltás felvétele az egyes számú megoldás. Kötelező oltás nem lesz, „a kormány erre nem tud rákényszeríteni senkit”. Kivéve azokat, akik például az egészségügyi ellátásban dolgoznak. „A kötelező oltást a magyar ember gyomra nem veszi be” – mondta el szeptember 17-i szokásos péntek reggeli interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke már július közepén kezdeményezte, hogy a kormány tegye lehetővé a munkaadók számára, hogy ők dönthessenek arról saját hatáskörben, hogy bizonyos munkakörökben dolgozóikat kötelezik az oltás felvételére.

(Borítókép: Oltópont Miskolcon 2021. szeptember 26-án. Fotó: Vajda János / MTI)

Rovatok