Index Vakbarát Hírportál

Eljárást indít az Európai Bizottság az Aegon-ügyben

2021. október 29., péntek 19:53

Az Európai Bizottság vizsgálatot indít Magyarország ellen annak gyanújával, hogy a kormány jogszerűtlenül vétózta meg az Aegon biztosító osztrák felvásárlását – közölte az Európai Bizottság.

Idén márciusban jelentették be, hogy az Aegon Magyarország a jövőben a régió legnagyobb biztosítótársasága, a bécsi központtal működő Vienna Insurance Group (VIG) tagjaként működik tovább. Az üzletet azonban a Belügyminisztérium a veszélyhelyzet idején alkalmazandó, gazdaságvédelmi intézkedésről szóló kormányrendeletre hivatkozva megakadályozta – írja a HVG.

A rendelet szerint a külföldi befektetők veszélyhelyzet alatti üzleteit megvétózhatja az állam, ha az sérti Magyarország biztonsági érdekeit.

A vétót követően néhány potenciális gazdasági szereplő, köztük a magyar CIG Pannonia Nyrt. biztosítótársaság felkészült arra, hogy a Vienna Insurance kiesése után felvásárolja a társaságot – számolt be magyarországi iparági forrásokra hivatkozva a Bloomberg.

A lap szerint a CIG legnagyobb részvényese egy olyan vállalat, amely „részben Mészáros Lőrincnek, Orbán Viktor magyar miniszterelnök legszorosabb gazdasági szövetségesének tulajdonában áll”. A vétó nyilvánosságra kerülését követő két napban a CIG részvényeinek árfolyama 13 százalékkal emelkedett. A cég a lap megkeresésére nem válaszolt.

Az Európai Bizottság közleménye szerint 

az összefonódás-ellenőrzési rendelet 21. cikke kizárólagos joghatóságot biztosít a Bizottságnak az uniós dimenziójú összefonódások tekintetében.

Ez azt jelenti, hogy a Bizottság szerint a kormány jogtalanul akadályozta meg az üzletet.

A vizsgálatban valószínűleg az lesz a kulcskérdés, hogy a veszélyhelyzeti kormányzás milyen szabályokat írhat felül.

Rovatok