Index Vakbarát Hírportál

Tapsolnak örömükben az európai gázvállalatok, miközben az oroszok ráeresztik az emberekre a rezsidémont

2021. október 31., vasárnap 11:10

Miközben energiaválság sújtja Európát, télen várhatóan számtalan háztartást fog megkörnyékezni a rezsidémon, melyet Oroszország kedve szerint enged ki a palackból, az európai gáztranzittal foglalkozó vállalatok brutális profittal zárták az idei év első felét. 

A Földgázpiaci Szállításirendszer‑üzemeltetők Európai Hálózata (ENTSOG) 26 vállalatának részvényesei elégedetten konstatálhatták, hogy mintegy 4 milliárd eurós nyereséggel zárult az energiaválság kialakulását megelőző időszak.

A Global Witness nonprofit elemző cég vizsgálata szerint a Wintershall Dea német gáz- és olajcég csak július és szeptember között 245 százalékos többletprofittal számolhatott, ami számszerűsítve 243 millió euró összegnek felel meg. 

Mario Mehren, a Wintershall vezérigazgatója nem is rejtette véka alá, hogy a nyereségturbó a „konstruktív nyersanyagár-környezetnek, különösképpen a téli időszakban várhatóan magasan maradó európai gázáraknak” köszönhető. 

Míg a nagyvállalatok örülhetnek, a fogyasztók annál kevésbé. Európában már az energiaválság előtt is milliókat sújtott az energiaszegénység, sokaknak pedig hamarosan még inkább meg kell fontolni: fázni akarnak, vagy éhezni.

Maga az ENTSOG azonban kikérte magának az NGO állítását, hogy a szövetség nyereséget termelt a fogyasztók kárára. A szállításirendszer-üzemeltetők (TSO) a nemzeti energiaügyi hatóságok utasításait követik, és tüzetes ellenőrzésnek vannak kitéve, így nem igaz, hogy nyerészkednek a magas gázárakon. Mi több, a magas árak azt jelentik, hogy kevesebb gáz érkezhet a vezetékeken, ami bevételkiesést eredményez – hangsúlyozta Jan Ingwesen, az ENTSOG főigazgatója. 

A Global Witness 1 milliárd euró nyereséget fedezett fel a TSO-knál és 3 milliárdot az anyagcégeiknél, Ingwersen így azt sugallta, hogy a számítási metódusban lehet a hiba.

Az NGO a cégek féléves pénzügyi jelentéseit vizsgálta. 

(EURACTIV)

(Borítókép: A Wintershall Dea német gáz- és olajcég csőrendszere Kirchlintelnben 2019. december 4-én. Fotó: Hauke-Christian Dittrich / picture alliance / Getty Images)

Rovatok