Index Vakbarát Hírportál

Megszületett az alku, januártól emelkedik a minimálbér

2021. november 3., szerda 17:25 | aznap frissítve

A minimálbér kétszázezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik januártól – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerda délután.

Közleményükben azt írják, megszületett az alku a minimálbérről, a megállapodás véglegesítés alatt áll. A szociális partnerek a napokban véglegesítik a megállapodástervezetet; a jövő évi bérmegállapodást november közepéig aláírhatják. A felek a legfőbb pontokban kompromisszumra jutottak – írják.

Jelentős előrehaladást ért el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma 2021. november 3-án Budapesten. A gazdasági növekedés eredményeiből még nagyobb mértékben részesülhetnek a magyar családok, a lépéssel a kötelező legkisebb kereset 2022-től felülmúlja az átlagbér 2010-es szintjét

– olvasható a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben, amelyben hozzáteszik: a foglalkoztatók megfelelő ellentételezését éves szinten több mint 660 milliárd forint összértékű adócsökkentés szolgálhatja, a megtakarítást a hazai vállalkozások bérfejlesztésre fordíthatják. 

Hozzátették továbbá, hogy a felek ajánlásként fogalmaznák meg, hogy a versenyszférában is emelkedjen a bérek reálértéke 2022-ben. Minden vállalkozást üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelő reálbéremelésre ösztönöznek azzal, hogy az adócsökkentésekből származó megtakarításokat erre fordítsák.

Az ITM közleményében rögzíti azt is, hogy az elmúlt évtized elejéhez képest jóval több mint kétszeresére nőtt a minimálbér és a szakmunkás-minimálbér összege. A munkahelyeket és a fizetéseket a vírusválságban is sikerült megvédeni, a magyar gazdaság a legjobban teljesítők közé tartozik Európában. Jelentős az igény a legkisebb keresetek további növelésére: a nemzeti konzultáció válaszadóinak 94 százaléka támogatta a minimálbér kétszázezer forintra emelésének tervét – írják.

Mint arról beszámoltunk, szeptember közepén nagyobb egyetértéssel kezdődött meg a 2022-es minimálbér-emelésről szóló egyeztetés a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. A munkaadói és a munkavállalói oldal képviselői is egyetértettek abban, hogy legkésőbb november közepére, végére szeretnének megállapodásra jutni az emelések mértékéről és ütemezéséről, mivel a munkáltatóknak erre most érdemben fel kell készülniük. Október közepén úgy tűnt, nem közelednek az álláspontok, de a hónap végi egyeztetésen már közel volt a megállapodás, amely november harmadikán megszületett.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok