Index Vakbarát Hírportál

A pénzügyminiszter hét százalék alatti növekedésre számít az idén

2021. november 4., csütörtök 13:57

Az energiaárak megugrása, az infláció megemelkedése és a vírushelyzet romlása miatt a Pénzügyminisztérium, korábbi várakozásait csökkentve, 6,8 százalékos gazdasági növekedésre számít az idén. Ezt Varga Mihály tárcavezető mondta a Magyar Biztosítók Szövetségének konferenciáján, Budapesten. A miniszter utalt arra, hogy két hónappal ezelőtt még 7-7,5 százalékos bővülést vártak.

Ugyanakkor hozzáfűzte: a magyar gazdaság teljesítménye elérte a járvány előtti szintet, az Európai Unióban csak tíz ilyen ország van.

A gyarapodás bázisa: a szolgáltató szektor és az ipar.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a második negyedévben csaknem 18 százalékos volt a GDP-növekedés mértéke Magyarországon, ami jelzi azt is, hogy részben sikerült a magyar gazdaság szerkezetét módosítani. Varga Mihály megjegyezte: az Eurostat adatai szerint tovább csökkent s 3,6 százalékos a munkanélküliségi ráta Magyarországon.

Jelezte: bérintézkedések lesznek a szociális, a kulturális, az oktatási és az egészségügyi ágazatban, valamint visszaépítik a 13. havi nyugdíjat.

Kitért arra is, hogy a jövedelmek és a megtakarítások is nőttek: a személyi jövedelemadó visszatérítése 600 milliárd forintot jelent majd a családoknak, jövőre a 25 év alattiaknak nem kell szja-t fizetni, ami 120-130 milliárd forintot hagy az érintetteknél, tudósított az MTI.

A miniszter úgy vélekedett: így van tere annak, hogy a biztosítási szektor megtalálja a maga lehetőségeit. Jegybanki adatokat említve a miniszter kijelentette: nőttek a biztosítási díjbevételek, emelkedett a szerződések állománya, a szektor 2020-ban is jól teljesített, 2021-ben pedig kezd visszatérni a korábbi növekedési lendület. A biztosítási szektor működése stabil, biztonságos Magyarországon.

Rovatok