Index Vakbarát Hírportál

Csalókra figyelmeztet a NAV

2021. november 9., kedd 12:02

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint a személyi-jövedelemadó visszatérítés ügyében a csalók sms-ben, e-mailen de akár telefonon is kereshetik a lakosságot, hogy bankkártyaadaikat megszerezzék. A NAV-nak viszont csak a bankszámlaszámra vagy a postacímre van szüksége a kiutaláshoz, mondta az adóhatóság szóvivője az M1 aktuális csatornán.

Kis Péter András jelezte: automatikusan történik az adóvisszatérítés vagy a NAV honlapján elérhető, úgynevezett visszadó-nyilatkozat kitöltésével. Ha valaki ettől eltérően, például e-mailen kapott linkre kattintva, adja meg bankkártya adatait, bizonyos lehet abban, hogy csalás áldozata lesz.

A NAV szóvivője közölte: az állampolgárok jelentős részének, főként azoknak, akik családi pótlékot kapnak, automatikusan utalják majd vissza az idén befizetett adójuk egy részét 2022. február 15-ig.

Akiknek az adatait az adóhivatal nem ismeri, nekik december 31-ig továbbítaniuk kell a NAV-hoz a visszatérítéshez szükséges nyilatkozatot, írta az MTI.

Hozzátette, aki idén akár csak egy napra is családi kedvezményre volt jogosult, az élhet a visszatérítés lehetőségével. Megjegyezte: ha valaki lemarad a december 31-i határidőről, annak sem kell aggódnia, mert ebben az esetben a május 20-ig esedékes szja-bevallásban kérheti az összeg kiutalását.

 

Rovatok