Index Vakbarát Hírportál

Három hónapnál is tovább maradhat a 480 forintban maximált benzinár

2021. november 12., péntek 11:17

Gyorsan lépett a kormány, rendelet formájában is megjelent a benzinárak kormány általi maximálása.

A jogszabály jövő hétfőtől, november 15-től lép hatályba. Jelen állás szerint február 15-ig lesz hatályos a rendelet. Ugyanakkor a rendelet szövegéből kiolvasható, hogy jövőre is várható a veszélyhelyzet meghosszabbítása, a veszélyhelyzet meghosszabbításával együtt pedig a benzinárplafont is meghosszabbíthatják. (Tudni kell, hogy a veszélyhelyzeti rendeletek jelenleg csak január 1-jéig érvényesek.)

A rendelet lényege, hogy 480 forinton fixálja – egyelőre – három hónapra a benzin és a gázolaj árát a kormány.

Ahogy korábban megírta az Index, a kormány döntéséből az következik, hogy ennél olcsóbban adhatják az üzemanyagot a kereskedők, drágábban viszont nem. A rögzített árnál drágábban forgalmazókat akár be is zárathatják Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.

Az árbefagyasztás a bejelentés szerint nem vonatkozik a prémiumtermékekre és a más oktánszámú üzemanyagokra, valamint az LNG-t tankolókra sem, mivel utóbbiak száma elenyésző. Az árak rögzítésének szükségességét három hónap után felülvizsgálnák.

Az Index által megkérdezett elemző szerint lakossági hangulatjavításra jó, inflációcsökkentésre viszont kevésbé alkalmas a benzinárplafon.

Rovatok