Index Vakbarát Hírportál

Üzemanyag-takarékos gépekkel újít a Wizz Air

2021. november 12., péntek 07:00

A Wizz Air Bécsben is üzembe állította új, üzemanyag-takarékos Airbus A321neo flottáját – tájékoztatta a légitársaság az MTI-t. Ezzel Bécs lett a harmadik olyan Wizz-piac, ahol a korábbi olaszországi és abu-dzabi technológiai beruházásokat követően teljes egészében az Airbus A320neo családjába tartozó flottára áll át a légitársaság.

A Wizz Air a jövőben kizárólag ezekkel a típusú repülőgépekkel kívánja fejleszteni a flottáját, köszönhetően például a repülőgép-család üzemanyag-hatékonyságának. A piacon jelenleg elérhető legfejlettebb keskeny törzsű repülőgépként ezek a modellek 43 százalékkal kevesebb zajt és 50 százalékkal kevesebb nitrogén-oxidot bocsátanak ki az előző generációkhoz képest.

Kiemelték, a légitársaság repülőparkjának átlagéletkora 5,1 év, ezzel a Wizz Air rendelkezik a világ egyik legfiatalabb és leghatékonyabb flottájával. A légitársaság hosszú távú tervei között szerepel, hogy folyamatosan fejlessze flottáját a legújabb repüléstechnológiát alkalmazó gépekkel, ezzel elérve a zéró kibocsátást.

A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő diszkont-légitársasága jelenleg 145 darab Airbus A320 és A321 típusú repülőgépből álló flottát üzemeltet. A 2021. március 31-ével végződött pénzügyi évben 10,2 millió utas választotta a Wizz Airt.

A társaság a napokban közzétett tőzsdei jelentésében a 2022-es pénzügyi évének szeptember 30-án zárult második negyedévére 57 millió eurós pozitív üzemi eredmény mellett 2 millió eurós nettó veszteséget közölt. A társaság negyedéves bevételei 681 millió euróra nőttek az egy évvel korábbi 380 millió euróról, de elmaradtak az előző negyedévi csaknem 864 millió eurótól. A légitársaság negyedéves nettó vesztesége egy éve 134 millió euró, az előző negyedévben 553 millió euró volt – ismertette az MTI.

Rovatok