Index Vakbarát Hírportál

A kevés csomagolóanyag miatt késhetnek karácsonykor az ajándékok?

2021. november 14., vasárnap 10:08

Január óta a duplájára nőtt a papír ára a hiány miatt, emellett a szállítási költségek is emelkedtek. Emiatt karácsony előtt akár húsz százalékkal is drágulhatnak a jobb minőségű könyvek a piacon – derül ki az RTL Klub híradójából.

Bereczki Dóra, a Hungarosack Kft. tulajdonosa és kereskedelmi vezetője elmondta: ha nem lesz elegendő mennyiségű papír, az ajándékok sem jutnak el a vásárlókhoz. Előfordult olyan eset is, hogy egy már elkészült, nem papírtermék árut két hétig nem lehetett kiszállítani, mivel nem érkezett meg hozzá a csomagolóanyag – tette hozzá.

Peller Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség vezetője megjegyezte, hogy amíg az év elején egy konténer háromezer dollár volt, mostanra már 10-12 ezerbe kerül.

Könyvhiányra nem kell számítani az ünnepi időszakban, drágulásra viszont igen. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta: a nagy papírigényű, illetve a kemény táblás könyvek ára már most emelkedni fog.

A karácsonyi csomagok feladásával kapcsolatban nemrég a Magyar Posta szóvivője, Paulin Ildikó arra figyelmeztetett, hogy legkésőbb december 20-ig érdemes feladni a küldeményeket, mivel csak így lehet biztonsággal garantálni, hogy időben meg is érkezzenek a címzettekhez.

(Borítókép: Julian Stratenschulte / picture alliance / Getty Images)

Rovatok