Index Vakbarát Hírportál

Csütörtökig jelentkezhet, aki átvenné egy kényszerszünetre ítélt benzinkút üzemeltetését

2021. november 15., hétfő 17:38

A hétvégén érkezett meg a részletes szabályozás a november 15-től érvényes, 480 forintos üzemanyagár-maximálásról és ezzel összefüggésben a benzinkutak működéséről. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet azért is jelent meg igen gyorsan, hogy az újonnan maximált benzinárak világában a töltőállomások véletlenül se találhassanak kiskapukat, a lakossági benzinellátás pedig továbbra is zavartalanul működhessen. 

A rendelet ígérete szerint az ártörvény betartását a NAV ellenőrizni fogja. Amennyiben az adóhivatal szabálytalanságot tapasztal, egy időre be is zárathatja az üzemeltető összes kútját. A legkisebb büntetési tétel egy nap, a legnagyobb pedig fél év kényszerszünet. 

Az ITM hétfői közleménye szerint „ilyen esetekben a szakminiszter kijelölése alapján a szükséges anyagi, technikai és ellátási képességekkel, megfelelő hatósági engedéllyel rendelkező, korábban nyilvántartásba vett szolgáltató veheti át ideiglenesen a benzinkút működtetését”.

A megfelelő felkészültséggel és engedéllyel rendelkező vállalkozások 2021. november 18-ig jelezhetik igényüket a nyilvántartásba vételre az innovációs minisztériumnál.

A fentiek tehát nem vonatkoznak arra az esetre, amikor azért kell üzemszünetet tartania egy kútnak, mert a maximált árú benzint és gázolajat nem tudják hét napon belül nyitvatartási időben összesen 48 órán keresztül biztosítani.

Helyzetjelentés

Miután váratlan húzással – a Magyar Ásványolaj Szövetség közleménye szerint az üzemanyag-forgalmazókat is meglepve – három hónapra hatósági árassá tette a kormány a 95-ös benzint és a gázolajat, mindössze pár napot adva a töltőállomásoknak az átállásra, hétfőn már többségében az új előírásoknak megfelelő árakkal találkozhattak az autósok a kutakon. A reklámpszichológia diktálta automatizmusok persze működtek, ezért a 480-ban meghatározott árplafon helyett

A LEGTÖBB HELYEN 479,99 FORINT VOLT FELTÜNTETVE A HATÓSÁGI ÁRAS TERMÉKEKNÉL.

Mivel a kormányrendelet szerint a két leggyakrabban használt üzemanyagtípust ennél drágábban nem, olcsóbban persze lehet árulni, ezzel nem sértik az új, a szombaton megjelentek szerint meglehetősen szigorú szabályokat, amelyek egyebek között igyekeznek minden, a kutak részéről elképzelhető költségcsökkentő lépést lefedve és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentésével ellentétben mégiscsak kereskedésre kényszeríteni a töltőállomásokat.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok