Index Vakbarát Hírportál

Kijött Orbán Viktor videója, a minimálbér-emelésről árult el részleteket

2021. november 15., hétfő 18:45

Januártól minimálbér-emelés! – ezzel a felütéssel posztolt Orbán Viktor miniszterelnök egy videót a közösségi oldalán, miután ma aláírta a minimálbér és a garantált bérminimum mértékéről szóló megállapodást hétfőn Budapesten, a Karmelita kolostorban. 

A dokumentum ünnepélyes aláírásakor a kormányfő kifejtette: kormányzásuk kezdetekor legfontosabb vállalásuk az volt, hogy létrehozzák a munkaalapú gazdaságot. Ha munka van, minden van, ez volt a kiindulópont – idézte fel.

A megállapodás értelmében januártól 

A GARANTÁLT BÉRMINIMUM 260 EZER, A MINIMÁLBÉR PEDIG kétszázEZER FORINT lesz.

A béremelésből részesülnek a közmunkát végzők is, és mivel – szavai szerint – Európában robosztus gazdasági növekedés van, ami minden magyar közös sikere, a nyugdíjasokra is több pénz jut.

Már tudtuk, de most vált valóssággá 

Mint ismert, a miniszterelnök már nyáron belengette a béremelést, ám akkor figyelmeztetett, hogy ez állami támogatással, adócsökkentés formájában tehető meg. 

Orbán Viktor beszélt arról is a bérmegállapodás ratifikálásakor, hogy 2002 és 2010 között két százalékkal csökkent a minimálbér reálértéke Magyarországon, miközben a többi V4-országban ugyanez a mutató plusz harminc százalék volt.

A kormányfő úgy látja: ha az adócsökkentés révén a munkaadók több pénzt tudnak kifizetni a munkavállalóknak – akiknek így több pénz marad a zsebükben –, az végső soron tovább növeli a gazdasági teljesítményt.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése felfelé hajtja az átlagbéreket is, ezért a mai hír nemcsak a minimálbérből és a garantált bérminimumból élőknek jó hír, hanem mindenkinek, aki dolgozik – tette hozzá.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint Magyarországon 

háromszázezer ember dolgozik MINIMÁLBÉRÉRT, a szakmunkás-bérminimum nyolcszázezer embert érint.

Rovatok