Index Vakbarát Hírportál

Van, ahol 479,99 forintnál is olcsóbb a benzin litere

2021. november 15., hétfő 14:26

Miután váratlan húzással – a Magyar Ásványolaj Szövetség közleménye szerint az üzemanyag-forgalmazókat is meglepve – három hónapra hatósági árassá tette a kormány a 95-ös benzint és a gázolajat, mindössze pár napot adva a töltőállomásoknak az átállásra, hétfőn már többségében az új előírásoknak megfelelő árakkal találkozhattak az autósok a kutakon. A reklámpszichológia diktálta automatizmusok persze működtek, ezért a 480-ban meghatározott árplafon helyett

a legtöbb helyen 479,99 forint volt feltüntetve a hatósági áras termékeknél.

Mivel a kormányrendelet szerint a két leggyakrabban használt üzemanyagtípust ennél drágábban nem, olcsóbban persze lehet árulni, ezzel nem sértik az új, a szombaton megjelentek szerint meglehetősen szigorú szabályokat, amelyek egyebek között igyekeznek minden, a kutak részéről elképzelhető költségcsökkentő lépést lefedve és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentésével ellentétben mégiscsak kereskedésre kényszeríteni a töltőállomásokat. A fontosabb részletszabályok: 

Ilyen volt ilyen lett - húzza el a csúszkát! Fotó: Bodnár Patrícia / Index

És a szankciók: 

Számolva azzal, hogy a töltőállomásokkal szemben kilátásba helyezett hatósági szankciók veszélyeztethetik a lakossági benzinellátást, a kormány a bezárt kút harminc kilométeres körzetében kijelölhet egy másik üzemeltetőt az üzemanyag-ellátás biztosítására. Az üzemszünetre küldött töltőállomás épülete és tárgyi eszközei ideiglenesen a kijelölt nyilvántartott szolgáltató birtokába kerülnek, amiből az természetesen bevételre tehet szert.

Amint az várható volt, nem minden kúthálózat váltott üzleti modellt az új körülmények ellenére sem: a kisebb kúthálózatokon, illetve például az Auchan által üzemeltetett töltőállomásokon maradt minden a régiben, ragaszkodnak a többi hálózathoz képest olcsóbban kínált üzemanyagok jelentette többletforgalomhoz. Igaz, most nem annyira jelentős az eltérés, mint általában, de akinek számít, az utazhat e töltőállomásokig a 477 forintos 95-ös benzin jelentette megtakarítás reményében. 

A prémiumtermékek árai azért változhatnak, és vélhetően épp ezekkel próbálják majd kompenzálni az üzemanyag-forgalmazók a benzinen és a gázolajon az árcsökkentéssel elért árplafon okozta veszteséget. A Holtankoljak.hu friss híre szerint erre szükségük is lehet a kúthálózatoknak, mivel

szerdától ismét emelkedik a benzin nagykereskedelmi ára öt forinttal.

Ennek alapján a Mol vélhetőleg egyáltalán nem akar lemondani nagykereskedelmi tevékenysége árréséről, noha volt ezzel kapcsolatos találgatás. Az első durva számítások szerint ez negyven-hatvanmilliárd forintos veszteség lett volna a következő három hónapban. Az első, a kormány bejelentését követő befektetői pánikreakció eredményeképp egyébként csütörtökön óriásit esett a Mol-részvények árfolyama a tőzsdén, majd pénteken is folytatta a zuhanást. Hétfő délelőtt már optimistább volt a hangulat a tőzsdén, a pénteki záróárhoz képest drágábban kereskedtek a papírokkal. 

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok