Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Szívesen jönnek a kínai cégek Magyarországra

2021. november 18., csütörtök 11:13 | aznap frissítve

Egyértelmű sikertörténetnek bizonyult a kormány keletinyitás-stratégiája, ami abból is látszik, hogy mára Magyarország lett a kínai vállalatok első számú beruházási célpontja Közép-Európában – jelentette ki Szijjártó Péter a S.E.G.A. Hungary Kft. járműipari vállalat szirmabesenyői gyártócsarnokának átadóján. A kínai érdekeltségű cég a Miskolchoz közeli településen hozza létre legnagyobb európai üzemét, ahol a legkorszerűbb indítómotorokat és generátorokat állítja majd elő. Az MTI beszámolója szerint az állam 1,3 milliárd forint támogatást nyújt az összesen 4,5 milliárd forintos beruházási programhoz, amelynek nyomán 40 újabb mérnököt vesz fel a társaság amellett, hogy megőrzi jelenlegi 1426 munkavállalóját.

Szijjártó Péter rámutatott: az elmúlt 10-15 év nagy változásokat hozott a világgazdaságban, és ezt a folyamatot még fel is gyorsította a koronavírus-járvány, illetve az azt kísérő gazdasági válság. Kijelentette:

Globálisan minden iparágban átalakulnak az erőviszonyok. Az új világgazdasági korszak kezdete rendkívül éles versennyel jön el, amely a gazdasági kapacitások világszintű újraelosztásáért zajlik.

Szijjártó Péter „egyértelmű sikertörténetnek” nevezte a keleti nyitás stratégiáját, és közölte, hogy Magyarországon 2019-ben Dél-Korea, majd 2020-ban Kína volt a legnagyobb beruházó, idén pedig egyelőre verseny van a két ország között.

Nem túlzás leszögezni, hogy a kínai vállalatok számára Közép-Európában Magyarország az első számú beruházási célpont. Ebből Magyarország, a magyar gazdaság és a magyar emberek is sokat profitálhattak és profitálhatnak

– jelentette ki a külügyminiszter, majd hozzátette:

Mi azt csináljuk, amit mondunk. Ellentétben azokkal a nyugat-európai országokkal, amelyekkel rendszerint versenyzünk ezen beruházásokért, de ők a kommunikációs szinten kicsit más álláspontot képviselnek, mint a valóságban.

Szijjártó Péter azt is kiemelte, hogy Kína Magyarország ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere, és a kétoldalú kereskedelmi forgalom az idei év első nyolc hónapjában 21 százalékkal nőtt. A magyar gazdaság gerincoszlopát pedig továbbra is az autóipar jelenti, ez a szektor adja a teljes feldolgozóipari kibocsátás 30 százalékát. Az iparág a globális nehézségek ellenére jól teljesít, idén szeptember végére 7100 milliárd forint termelési értéket állított elő, s jelenleg 155 ezer embernek ad munkát, miközben exporthányada 90 százalékos – tette hozzá a külügyminiszter. 

A világ autóipara forradalmi megújuláson megy keresztül, aminek a tempóját keletről diktálják

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy alapvető érdeke Magyarországnak ezeket a vállalatokat hazánkba csábítani.

Miskolcon épít gyárat a Chervon Auto

Magyarország az európai autóipar egyik zászlóshajója, így továbbra is nagy számban érkeznek mind a nagy autóipari vállalatok, mind az őket kiszolgáló beszállító cégek – ezt már a Chervon Auto kínai járműipari vállalat új beruházásának alapkőletételén, Miskolcon mondta Szijjártó Péter. Itt az első fázisban 17,5 milliárd forint értékben létesül gyártócsarnok, amihez az állam 5,3 milliárd forint támogatást nyújt. A termelés a jövő év második felében indulhat el, ami mellett kutatás-fejlesztési tevékenységet is fognak folytatni az új üzemben.

A miniszter kijelentette, hogy bár az autóipar forradalmi megújuláson megy keresztül, a cég a hagyományos és az elektromos meghajtáshoz is a legmagasabb technológiai színvonalú alkatrészeket fogja tudni szolgáltatni.

Mivel Magyarország mindkét ligában játszik (...), fontos, hogy ilyen, két funkciót ellátni képes beszállító céggel gazdagodunk

– fogalmazott Szijjártó Péter. Ezen felül azt mondta, hogy Északkelet-Magyarország mára a gazdasági növekedés egyik motorjává vált. A kormány 2014 óta 49 vállalat beruházását támogatta Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ezek a cégek több mint ezermilliárd forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket, és ezek nyomán 5500 új munkahely jött létre – ismertette.

Rovatok