Index Vakbarát Hírportál

Hernádi Zsolt legélesebb vitája Orbán Viktorral volt

2021. november 22., hétfő 23:17

Részletesen beszélt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója élete megpróbáltatásáról, köztük horvátországi büntetőjogi peréről, melyben két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, és nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak ellene. Az üzletember az ATV Húzós című műsorának vendége volt.

A Mol-csoportot több mint húsz éve irányító üzletember elmondta, hogy vállalatvezetőként mindegyik miniszterelnökkel volt vitája, de mindvégig sikerült velük korrekt viszonyt kialakítani. A legélesebb vitája Orbán Viktorral alakult ki a 2001-es gázár szabályozásáról, amit végül elmondása szerint a kormányfő nyert meg.

Hernádi Zsolt bevallása szerint akkor értette meg, hogy egy politikusnak és egy üzletembernek is lehet igaza, de csak egyikük nyerhet a végén. Másképp gondolkodik egy politikus, és másképp egy üzletember, és el kell tudni fogadni, hogy a maga szemszögéből a másik félnek is lehet igaza – tette hozzá.

Rosszkor rossz helyen

A Mol elnök-vezérigazgatóját derült égből villámcsapásként érte a Horvátország Korrupció és Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán keresztül érkezett 2013-as vádemelés. Meglátása szerint őt azért vonták bele ebbe a perbe, mert Ivo Sanader akkori horvát miniszterelnök reaktiválta magát, ezért összeültek a „szolgálatok” és a teljes államgépezet, hogy megakadályozzák Sanader visszatérését. Ehhez pedig egy ügyet kellett kreálni, amelynek az alapja az volt, hogy a Mol a 2000-es években több körben megvásárolta a horvát nemzeti olajtársaság, az INA közel 50 százalékát, és Ivo Sanader miniszterelnöksége idején egyben irányítást is szerzett a cég vezetésében.

A horvát hatóságok kötöttek egy vádalkut Horvátország egyik leggazdagabb emberével a büntetőügy részeként, aki akkor börtönben ült. Az alku lényege az volt, hogy ha terhelőt mond Hernádi Zsoltra és Ivo Sanaderre, akkor kihozzák a börtönből, az ellene zajló eljárást pedig megszüntetik.

Erre az egyetlen tanúvallomásra alapszik az egész vád és az ítélet

– jelentette ki Hernádi Zsolt. Elmondta, hogy az ügy kezdetekor nem találkozott Ivo Sanaderrel, előtte viszont igen, mint ahogy más horvát kormányfőkkel is. Hernádi Zsoltot Horvátországban végül jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, emiatt pedig nemzetközi körözés van ellene.

Eközben Horvátország kezdeményezésére Svájcban egy választott bírósági eljárás is indult, amelyben minden vádpontban kimondták a Mol és Hernádi Zsolt ártatlanságát. Később a magyar ügyészség is megállapította, hogy semmilyen bűncselekmény nem történt. A Mol elnöke ennek ellenére nem tud külföldre menni sem magáncéllal, sem üzleti ügyekben. Arra a kérdésre, miszerint hogy lehet együtt élni azzal, hogy az ügy miatt nem utazhat, azt válaszolta: 

Ki kell irtani a fejből, úgy tudok erről beszélni, mintha egy barátommal, egy harmadik féllel történt volna meg. Igen, ez hátrány, nem tudok elmenni tárgyalni, bárki beüti a netre, hogy Mol és Hernádi, kijön ez az ügy, de ahol én dolgozom, tudják, hogy csak rosszkor voltam rossz helyen.

Elmondása szerint azért nem adják ki őt Horvátországnak, mert 2018-ban a Fővárosi Törvényszék megállapította: nem folytatnának le tisztességes eljárást az ügyben.

Hernádi Zsolt arra a kérdésre, hogy elgondolkodott-e a lemondásán az ítélet miatt, úgy válaszolt:

Nem ez a megoldása ennek az ügynek.

Számára az eset egyik tanulsága az volt, hogy minden lépést, minden tárgyalást dokumentálni kell. Ha később felmerül bármilyen aggály, ezzel bizonyítani lehet, hogy nem történt jogsértés.

Esztergom, oktatás

Hernádi Zsolt az esztergomi beruházásokkal és a felmerülő politikai szálakkal kapcsolatban is nyilatkozott. Úgy látja, a városban bekövetkezett változások jót tettek az itteni szállodáinak. Polgári kötelességének nevezte, hogy üzleti érdekeltségeivel segítse a város fejlődését.

Hernádi Zsolt kuratóriumi elnöke a Corvinus egyetemnek. A felsőoktatást úgy látja, hogy versenypiacról van szó. Kulcskérdésnek nevezte, hogy felkészült vezetőket, menedzsereket tudjanak képezni. Korábban saját egyetemet is szeretett volna létrehozni, de a hazai viszonyok miatt erre nem volt lehetőség.

Rovatok