Index Vakbarát Hírportál

Főpolgármester-helyettes: kizárt, hogy leáll a BKV

2021. november 23., kedd 21:40

Korábban írtunk róla, hogy leállhat a tömegközlekedés Budapesten a hét második felében, ha a kormány nem fizeti ki a működtetéshez szükséges 12 milliárd forintot.

A kormány ezt az összeget 2017 óta évente adta a közösségi közlekedésre, és amíg Tarlós István volt a főpolgármester, rendre meg is érkezett augusztus-szeptember környékén, ám most még a szerződés sincs meg.

November 25-től lényegében ebből a pénzből kellene finanszírozni a közösségi közlekedés működését, hiszen a magunk részét, a magunk 108 milliárd forintját már átutaltuk

– mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, hozzátéve, kizártnak tartja, hogy járatbeszüntetésekre is sor kerüljön, és reménykednek abban, hogy a kormány csütörtökig elutalja a szükséges összeget, mert különben az év végégi folyószámlahitelből finanszírozhatják a BKV-t, egyúttal tájékoztatják az utasokat, hogy a kormány bliccel, és nem fizeti ki az éves hozzájárulását a budapesti tömegközlekedéshez.

Budapest és a kormány között 2004-ben született megállapodás, amely szerint a fővárosnak évente jár támogatás. Gulyás Gergely Karácsony Gergelynek megígérte, miután megválasztották főpolgármesternek, hogy a pénzt továbbra is kifizeti a kormány.

Igaz, Kiss Ambrus szerint nem kerül sor a közösségi közlekedés leállására a fővárosban, ha mégis leállna, a BKV-nak akkor is ki kell fizetnie a dolgozóit – mondta Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte, a tárca már összeállította a támogatás átadását biztosító és felhasználásának szabályait tartalmazó szerződést.

(atv.hu)

(Borítókép:  Kiss Ambrus 2019. november 5-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok