Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes világító gyerekjátékokat vonnak ki a forgalomból

2021. november 24., szerda 13:46

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) legutóbbi vizsgálatában a húszféle villogó figura, labda közül kilenc megbukott a legutóbbi vizsgálaton. A veszélyes termékeket kivonják a forgalomból – számolt be az MTI.

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában 2021 őszén lefolytatott ellenőrzések középpontjában az elemmel működő, villogó vagy világító játékok álltak. A könnyen eltávolítható villogóegység, az ütés vagy leejtés hatására kiszabaduló gombelemek fulladást okozhatnak. A ceruzaelemek egy mozdulattal kiemelhetők a nem megfelelően zárt teleptartóból. Ha ezután a kisgyermek szájába kerülnek, a kioldódó sav egészségkárosodással fenyeget.

A laboratóriumban megvizsgált húszféle világító játékból hat a fulladásveszély miatt súlyos, három ceruzaelemes pedig nagy kockázatot jelent.

Tavaly a legtöbb jelzés játékok miatt érkezett be az uniós termékriasztási rendszerbe. A rendszeres vizsgálatoknak köszönhetően a kockázatos termékek lekerülnek a polcokról, eltűnnek az online kereskedések kínálatából. A társhatósággal együttműködve hatalmas mennyiségű bóvlit fognak meg már a vámhatáron. Az ellenőrzéssorozatot más típusú játékokkal jövőre is folytatják – közölte Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Rovatok