Index Vakbarát Hírportál

Erősödik a forint az újabb kamatemelésre

2021. november 25., csütörtök 11:43 | aznap frissítve

Jelentős erősödésnek indult a forint a bankközi devizapiacon, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön újabb kamatemelést jelentett be: a jegybank ezúttal 40 bázispontot emelt az egyhetes betét kamatán, így az irányadó ráta már 2,9 százalék.

Az MNB legutóbb múlt csütörtökön emelt a kamatokon: akkor 2,5 százalékos kamattal, 40 bázisponttal az  alapkamat fölött hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ekkor vált el az egyhetes betéti kamat szintje az alapkamatétól.

A mostani emeléssel rendkívül közel került a kamatfolyosó felső szintjéhez az MNB,

ezzel szűkültek is a lehetőségei: az alapkamat meghatározásakor ugyanis döntenek a kamatfolyosó két széléről is, amelynek felső határa jelenleg 3,05 százalék, így a jövő csütörtöki egyhetes betéti tenderen már csak 15 bázispontot tudnának emelni.

A Portfolio cikkében kiemeli, hogy ezzel a mai döntéssel a régióban a magyar lesz a legmagasabb irányadó kamat – jelenleg a cseh kamatszint 2,75 százalékon, a lengyel pedig 1,25 százalékon áll.

A forint árfolyama mindenesetre erősödéssel reagált a csütörtök reggeli jegybanki döntésre:

az euróval szemben 365,84-ig erősödött a forint, pedig délelőtt még 368,8 felett is kereskedtek vele.

Cikkünk megjelenésekor 367 környékén mozgott az árfolyam a bankközi devizapiacon, ami jelentős erősödés a keddi történelmi mélyponthoz képest.

Minden a forint ellen

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a napokban arról beszélt az Indexnek, hogy jelenleg minden a forint ellen játszik, többek között

A rossz hangulathoz hozzájárul az újabb Covid-hullám, az újabb lezárások a régióban – Ausztriától Csehországon át egészen Szlovákiáig –, ahogy Magyarországon is emelkednek a számok, „benne vagyunk a sűrűjében”. Török szerint ha „semmi más nem lenne, akkor is gyengülne a forint”.

A rekordgyenge forintárfolyamhoz kellett még

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok