Index Vakbarát Hírportál

Tállai attól tart, ha jövőre baloldali kormány kerül hatalomra, köddé válik az otthontámogatás

2021. november 25., csütörtök 09:08

A Fidesz–KDNP-kormány otthonteremtési programjában az utóbbi bő hat évben csaknem kétszázezer család kérelmét fogadták be, mintegy 633 milliárd forint összegben, mondta Tállai András a Magyar Nemzetnek. A Pénzügyminisztérium államtitkára hozzáfűzte: az otthonteremtést a kistelepüléseken elősegítő, úgynevezett falusi csokra 2021 májusáig több mint 144 milliárd forint összegű támogatási kérelmet fogadtak be. Jelezte: 13,5 milliárd forint falusi adó-visszatérítési támogatásra érkezett igény. A lakáscélú kölcsöntartozással rendelkező, további gyermeket vállaló családoknak nyújtott törlesztési támogatásra fordított állami kiadás ebben az évben eléri a 27 milliárd forintot.

Tállai arról is beszélt: január elsejével a kormány bővítette az otthonteremtési programot: ismét él az ötszázalékos kedvezményes lakásáfakulcs, ezenfelül a gyermekes családok áfamentesen vásárolhatnak új lakást.

A megvásárolt lakás után így nem kell illetéket fizetni. Az otthonfelújítási program révén több százezer család újíthatja fel, korszerűsítheti lakását; eddig több mint 122 milliárd forint összegű támogatási kérelem érkezett be.

Az államtitkár szerint félő, hogy ha a jövő évi országgyűlési választáson a baloldal jut hatalomra, ezek a kedvezmények semmivé válnak.

Rovatok