Index Vakbarát Hírportál

A szívószál hiányzik a legkevésbé az egyszer használatos műanyagok közül

2021. november 25., csütörtök 17:48

A megkérdezettek csaknem hetven százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról – közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ). Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írják, hogy felmérésük szerint a legkevésbé a műanyag szívószál hiányzik, míg a nejlonzacskókat minden hetedik válaszadó hiányolta.

A többség ugyanakkor öt-tíz százalékkal többet is fizetne zöld csomagolásért, 65 százalék pedig egyébként is kedveli a szövetből készült táskákat. A papír is népszerű, amit azzal magyaráznak, hogy a megkérdezettek 66 százaléka szerint az újrahasznosítható anyagok közül ez terheli a legkisebb mértékben a környezetet.

Hiába népszerű az újrahasznosítás, ha a megvalósítás elmarad ettől – olvasható a közleményben. A járvány alatt némileg vissza is esett a szelektív hulladékgyűjtés aránya, a műanyagokat például mindössze 35-40 százalék különíti el. Az italoskartonoknak 20-23 százaléka hasznosul Magyarországon, míg az Európai Unióban majdnem a fele.

Az október 8. és november 1. közötti online kutatásban csaknem ezren vettek részt, vagyis csaknem negyedével többen, mint tavaly.

Rovatok