Index Vakbarát Hírportál

Voltak, akik jól jártak a vírusvariáns okozta tőzsdepánikkal

2021. november 26., péntek 19:55

Szárnyaltak a gyógyszergyárak és a Zoom, az olaj és a turizmus a nap vesztese. A forint is közelítette a 370-et az euróval szemben.

Az új szupervariáns okozta aggodalmak mélybe rántották nemcsak az ázsiai, hanem az európai tőzsdéket is. A BUX-index jelentős, 2,7 százalékos eséssel zárta a napot, és a tartós rossz hangulat nemcsak a legnagyobb tőzsdei cégeink, hanem a forint árfolyamát is megviselte.

Az OTP 4,6 százalékot esett, míg a Mol részvénye egy százalékkal, a Richteré 1,7 százalékkal, a Magyar Telekomé pedig 1,6 százalékkal került lejjebb a pénteki kereskedés végére a Portfolio összesítése szerint. Mivel a befektetők szabadulni kezdtek a kockázatosabb befektetésektől, ezért a forint-euró árfolyam, amelyet a csütörtöki igen jelentős jegybanki beavatkozás – az egyhetes betéti kamat 2,9 százalékra emelése – épphogy csak stabilizálni tudott, pénteken a nap végére ismét 369,5-ig gyengült. De gyengült a dollár árfolyama is a nemzetközi pénzpiacokon, míg a hagyományos menekülővaluták, mint a svájci frank és a jen masszívan emelkedni kezdtek.

Amerikában a hálaadás miatti rövidebb nyitvatartás ellenére tartós a rossz hangulat a börzéken, az S&P 500-as index több mint kétszázalékos esésben van. A Bloomberg összefoglalója szerint

2020 tavasza óta nem látott szinten rázta meg a tőzsdéket a vírus miatti aggodalom,

csökkent a tízéves államkötvények hozama is mintegy tíz százalékponttal napon belül – erre 2020 novembere óta mindössze négy alkalommal volt példa, és abból kettőt a járvánnyal kapcsolatos fejlemények okoztak. Lényegében az otthon maradást támogató részvények tudtak erősödni, beleértve például a Zoom papírjait és a gyógyszer- és vakcinagyártók részvényeit – a Modernáé húsz százalékkal emelkedett, a Pfizeré pedig rekordot döntött Amerikában. Minden más esett, de főleg a légitársaságokat, repülőgépgyártó, szállásfoglaló cégeket büntették a befektetők. Akadt olyan részvény, amelynek az egész éves értéknövekedését elvitte a pénteki riadalom.

Az olaj ára azután kezdett szabadesésbe, hogy az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Afrika déli régiójából érkező repülőjáratok fogadásának felfüggesztésére kéri a tagállamokat az új vírusvariáns, a B.1.1.529 terjedésének lassítása érdekében. A megfékezést már eleve feladták, miután alig egy nappal azt követően, hogy tömeges dél-afrikai terjedéséről érkeztek hírek, Európában, Belgiumban is azonosították. Az izraeli igazolt fertőzéses esetek miatt pedig szükségállapot elrendelését fontolgatja a vakcinázás élországa, amelyben a lakosság harmadik oltását már a nyár óta végzik. New Yorkban szeptember óta először hetven dollár alá esett a nyersolaj ára.

A piacokon főleg amiatt aggódnak, hogy a gazdasági kilábalás lassulásával és az infláció növekedésével kapcsolatos eddigi befektetői aggodalmakat tovább erősíti az újabb lezárásokkal kapcsolatos félelem. Márpedig a központi bankoknak gyakorlatilag már nincs több mozgásterük a további gazdasági élénkítésre. Vagy az infláció ellen lépnek, vagy a gazdaságot élénkítik – idézte a Bloomberg a Swissquote senior elemzőjének véleményét. Egyes kereskedők szerint a jegybankok a pandémia miatt továbbra is laza monetáris politikát folytatnak majd, ami középtávon kedvező a piacoknak.

(Borítókép: Az új szupervariáns okozta aggodalmak mélybe rántották nemcsak az ázsiai, hanem az európai tőzsdéket is 2021. november 26-án. Fotó: Gustavo Valiente / Europa Press / Getty Images)

Rovatok