Index Vakbarát Hírportál

Már online is lehet karácsonyfát venni

2021. november 27., szombat 10:38

Megtörtént az első fenyők kivágása a zalai dombokon. A következő napokban majd az ezüst- és lucfenyők kivágása következik a tartósabb nordmannok mellett. Idén már azok sem maradnak fenyőfa nélkül, akik nem akarnak bajlódni a szállítással, ugyanis az internetről is házhoz rendelhető a karácsonyfa – írja a Magyar Nemzet.

A hivatalos karácsonyfaszezon csak jövő héten kezdődik, több nagy áruház kertészeti osztályán viszont már megjelentek az első példányok. A Zala megyében lévő Surd községben a napokban kezdték el kivágni a fenyőket.

A termelők első körben a földlabdás fákat szedik fel, és a Nordmann-fenyőket vágják ki, mivel ezek számítanak a legtartósabbnak. Az ezüst- és lucfenyőkkel azonban még kivárnak a gazdálkodók.

Kanász János surdi polgármester elmondta: a községben nincs olyan család, amely valamilyen módon ne lenne érdekelt a karácsonyfaüzletben. A mintegy 600 fős község 98 százaléka foglalkozik fenyőfatermesztéssel.

Akadnak olyan családok, ahol a karácsony előtti néhány hét alapozza meg az egész évi megélhetést. Előfordul, hogy akár százezres nagyságrendben is el tudnak adni fenyőket.

Megyeri Szabolcs kertész egyebek mellett arról beszélt, hogy jellemzően 2-2,5 millió fenyőt vásárolnak a magyar háztartások évente karácsonyra. Az online kereskedelemben eladott fenyőfák száma mindössze pár tízezerre tehető.

A szakember szerint ezen a téren ugyanakkor jelentős változások jöhetnek, mivel a kényelem és a praktikum lesz az, ami a piacot hajtani fogja. Megyeri Szabolcs úgy látja: egy fenyő kiválasztása, majd hazaszállítása nem egyszerű, mivel a fa gyantás, szúr, autó nélkül pedig nehezen szállítható.

Éppen ezért a kisgyermekes édesanyáknak vagy az idősebbeknek is könnyebb lehet, ha házhoz rendelik a fenyőt. Azt is hozzátette: akik a vágott verzió helyett földlabdás növényt választanának, külön előny lehet, hogy a kertészeti webáruháztól jelentősen több információt kaphatnak a kertbarát vásárlók, mint egy út menti árustól.

Megyeri Szabolcs kiemelte, hogy az online kereskedelem abban az esetben tud fejlődni, ha a vásárlók egyre tudatosabbá válnak.

Korábban az Index is megírta, hogy idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási és a munkabérköltségek növekedése miatt.

Rovatok