Index Vakbarát Hírportál

Bajban vannak a szeszfőzők, nincs elég üvegpalack

2021. november 27., szombat 15:32

Üvegpalackhiánnyal küzdenek az alkoholgyártók világszerte, ugyanis késnek a beszállítók, emellett pedig a munkaerőhiány miatt nőttek az árak is. Idén a kereslet meghaladta a kínálatot, a kisebb vállalkozások helyett inkább a nagyobbaknak szállítják a palackokat, így vannak olyan vállalkozások, amelyek attól tartanak, hogy az ünnepi időszakra nem érkezik elegendő palack.

A hatalmas üvegpalackhiány miatt előfordulhat, hogy az ünnepi asztalnál nem a kedvenc vörösborunkkal mondunk köszöntőt, vagy nem azzal a vodkával vagy whiskyvel koccintunk majd, amellyel szeretnénk.

Néhány nagy szeszfőző annak ellenére, hogy többéves szerződése van több millió palackra, bizonyos esetekben azt tapasztalja, hogy választania kell, melyik palackméretet kapja meg

– mondta David Ozgo, az amerikai Szeszesitalok Tanácsának vezető közgazdásza a CNBC-nek. Hozzátette, hogy a hiány végső soron még szűkebb kínálathoz vezethet a kisebb térfogatú palackokból, mivel a hangsúly valószínűleg a népszerűbb méretekre, a 750 milliliteresre és az 1,75 literesre helyeződik majd.

Az Egyesült Királyságban több olyan gyár is volt, amely leállította a gyártást a koronavírus miatt. Amikor visszatértek a gyártásba, az addig használt vízi szállításról át kellett térni légi szállításra, mert a koronavírus-járvány miatt megháromszorozódott a vízi szállítás költsége.

A behozott üveg mennyiségére ebből kifolyólag erősen hatott a pandémia, és a probléma velünk is marad még jó sokáig. Becslések szerint egy-két évbe is telhet, mire visszaáll a megszokott állapot – írja az Infostart.

Rovatok