Index Vakbarát Hírportál

Csaknem félmilliós adóvisszatérítésre számíthat, aki minimálbért keres

2021. november 29., hétfő 12:12

A Grantis felmérése szerint a megkérdezettek mintegy 23,1 százaléka nem tudja, hogy a gyermeket nevelő szülők személyi jövedelemadójának visszatérítésekor mekkora összegre számíthat – írja a Világgazdaság.

Csaknem ezer megkérdezett 62,1 százaléka jogosult a visszatérítésre – derül ki egy reprezentatív online kutatásból, amely szerint a megkérdezettek 28,9 százaléka a pénzt lakásfelújításra költené, 17,7 százalékuk folyószámlán, míg 9,1 százalékuk készpénzben tartaná meg, 14,4 százalék ugyanakkor hiteltörlesztésre fordítaná az összeget.

A válaszadók 11,6 százaléka a visszatérítésből mindennapi kiadásokra, így rezsire vagy bevásárlásra is költene a rendelkezésre álló összegből. Autót 7,5 százalék vásárolna, míg szórakoztató elektronikára 2,6 százalék, háztartási nagygépre pedig 5,4 százalék költene.

Czibor Gergely adószakértő, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvédje véglegesítette a korábbi számításokat, a bruttó 167 400 forintos minimálbért kereső szülők egy gyermek után is csaknem félmillió forintos visszatérítésre számíthatnak. Kiemelte: az alacsonyabb jövedelműek esetében gyakori, hogy egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, mert a családi kedvezmény miatt nincs fizetendő adóalapjuk.

A kevés gyermeket nevelő és magas jövedelmű családoknál viszont szülőnként is meghaladhatja a befizetett szja mértéke a visszatérítésre megállapított 809 ezer forintos felső határt: ez az egy gyermeket nevelő kétkeresős családokban például már fejenként 478 ezer forintos havi fizetéssel elérhető.

Az szja-visszatérítés csaknem kétmillió szülőnek jár, összesen több mint 600 milliárd forint a támogatás a Pénzügyminisztérium bejelentése szerint.

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy 2022-ben tovább mérséklődnek a munkát terhelő adók. A változásokat korábban Varga Mihály pénzügyminiszter tette közzé közösségi oldalán, hozzátéve, hogy 2022. február 15-ig minden dolgozó, gyermeket nevelő szülő visszakapja az idén befizetett személyi jövedelemadóját.

Eszerint jövőre

Rovatok