Index Vakbarát Hírportál

Súlyosbodik a chiphiány, óriási áremelkedés várható az IT-szegmensben

2021. november 30., kedd 10:14

Tovább súlyosbodik a globális chiphiány, az autóipar mellett begyűrűzött a számítástechnikai eszközök piacára is, súlyosan érintve azt.

A kialakult helyzetnek számos oka van, köztük a koronavírus-járvány, amelynek a berobbanásával a tartós home office és az online oktatás drasztikusan megnövelte a keresletet a laptopok és a notebookok iránt.

Emellett sokak számára a korlátozások ideje alatt a különböző elektronikai eszközök jelentették az otthoni kikapcsolódást, így

rendkívül megugrott a kereslet a különböző számítógépes alkatrészek, laptopok és játékkonzolok iránt.

A szakértők tapasztalatai alapján a pánik és a roham már a vírushelyzet legelejétől tapintható volt. Tavaly márciusban az érdeklődés már a többszöröse volt a megszokottnak. A szektor próbálta utolérni magát, azonban a chiphiány újabb súlyos csapást mért rá. A probléma az, hogy erre az óriási keresletre nem voltak felkészülve a chipgyártók, és ilyen gyorsan képtelenek reagálni a kialakult helyzetre.

A koronavírus újabb hulláma tovább súlyosbíthatja a chiphiány okozta készlethiányt.

Elsőként a GPU- és a konzolpiacon jelent meg készlethiány, valamint a komolyabb videokártyákkal rendelkező laptopok esetében figyelhető meg ez a tendencia. A szakemberek attól tartanak, hogy a jelenlegi tendenciák alapján készlethiány, káosz és áremelkedés várható idén karácsonykor.

A videokártyákat szinte lehetetlen beszerezni, és ha mégis sikerrel járunk, a normál ár kétszeresét-háromszorosát is elkérik. Azonban olyan súlyos a hiány a szegmensben, részben a kriptobányászoknak is köszönhetően, hogy az extra magas árért is megvásárolják a kártyákat

 mondta el Tóth Péter, a Furbify laptopszakértője, aki szerint minden IT-cég erőn felül dolgozik, hogy ki tudja szolgálni a vásárlóit, de bármikor súlyosbodhat az alapanyaghiány, vagy a koronavírus következtében még inkább akadozhat a készletek utánpótlása. Ennek hatására nagyon gyorsan, szélesebb körben is hiánycikké válhatnak a számítástechnikai eszközök. A karácsonyi vásárlási őrület előreláthatóan még tovább fogja növelni a készlethiányt, és a fogyasztók egyre frusztráltabbak lehetnek, hogy nem találnak meg bizonyos termékeket a piacon, ami a felújított számítástechnikai eszközök irányába terelheti a keresletet.

Rovatok