Index Vakbarát Hírportál

Most lett igazán vonzó hely Magyarország

2021. december 4., szombat 12:56

A bevásárlóturizmus fellendüléséhez olcsó termékek, gyenge fizetőeszköz és alacsony üzemanyagár kell. Ezek az elmúlt években is jellemzőek voltak Magyarországra, november második felében pedig minden adott volt ahhoz, hogy a magasabb életszínvonalon élő szomszédaink átruccanjanak némi benzinért és élelmiszerért.

Bár a koronavírus omikron-variánsának megjelenése miatt olyan mértékben esett a kőolaj ára, hogy valószínűleg hamarosan megint a piac határozza meg, mennyibe kerül itthon egy liter „sima” benzin vagy gázolaj (vagyis az árak 480 forint alá csökkennek), november második felében ez nem így volt. Ehhez társult egy rekordgyenge forint 370 feletti euróárfolyammal (azóta ez 364 környékére szelídült), ami tökéletes együttállás ahhoz, hogy a határ túloldalán élők nálunk költsék el a pénzüket.

A kutak nagy szerencséjére a hazai üzemanyagárakat meghatározó Brent olaj ára 70 dollár alá esett hordónként, ami a november 23-i több mint 82 dollárhoz képest 17 százalékos mínusz. A Holtankoljak.hu adatai szerint az üzemanyagok nagykereskedelmi ára bruttó 11 forinttal esik péntektől, így várhatóan egyre több kútnál fogunk alacsonyabb árakat tapasztalni a bevezetett hatósági árakhoz képest.

A forint is gyengült

Az üzemanyag olcsósága mellett a külföldiek a forint gyengülésének is örülhettek, november 23-án 371 forintnál is többet kértek egy euróért, de a horvátok kunája is több mint 48 forintot ér. Az elmúlt 5 évben az euró 17 százalékkal erősödött a forinthoz képest, de a horvát fizetőeszköz is ennyivel ér többet. Vagyis Magyarország évről évre egyre jobb hely lett a határ mentén élő külföldiek számára, ha ki akarták használni valutájuk felértékelődését.

A koronavírus-járványt megelőzően természetesen volt, hogy a határ túloldaláról átjárnak vásárolni az emberek, a lezárásokkal ez természetesen visszaesett – mondja lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Hamarosan megjelennek majd azok a statisztikák is, amelyek a 480 forintos üzemanyag hatását mutatják – tette hozzá a szakember.

A horvátok részben a bevásárlóturizmus miatt vágtak az üzemanyagáron

A bevásárlóturizmus hatását nem szabad lebecsülni. Amikor Horvátország még októberben úgy döntött, hogy a benzin árát 11, a gázolajét pedig 11,1 kunában maximálja, annak részben az volt az oka, hogy Bosznia-Hercegovinában átlagosan 2,5 kunát, vagyis több mint 100 forintot spórolhattak minden liter üzemanyagon a horvát autósok. Ha pedig már ott voltak, akkor be is vásároltak, és elmentek étterembe.

Az üzemanyag-turizmus Magyarországon nagyban függ az olaj árától, de ha a forint tovább araszol 400 forint felé, akkor olcsó üzemanyag nélkül is nagy tömegben jönnek majd át a határ túloldaláról.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok