Index Vakbarát Hírportál

Jövőre 10-20 százalékkal drágulnak az építőanyagok

2021. december 6., hétfő 10:05

Az építőanyag-gyártók költségeit hónapok óta növeli az energia és a fuvarozás drágulása, ráadásul az alap- és nyersanyagpiaci árak az első fél évben tapasztalt magas szinten stabilizálódtak, így a gyártók több terméküknél (épületgépészeti termékek, szálas hőszigetelő anyagok) 10-20 százalékos áremelésre kényszerülnek 2022-ben – tájékoztatta a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség az MTI-t.

A versenypiaci földgázár mintegy négyszeresére, a villamos energia ára pedig két és félszeresére nőtt az év elejéhez képest, miközben például az égetettkerámia- és téglatermékeknél, a szálas hőszigetelőanyagoknál az energia teszi ki a gyártási költségek 40-50 százalékát. A fuvardíjak csak az Európai Unión belül 20-30 százalékkal nőttek idén. Mindehhez hozzáadódik, hogy a vegyipari és műanyagipari összetevők beszerzési árai az első félévi magas szinteken stabilizálódtak, sőt az üvegért, a PVC-ért és az EPS-alapanyagért többet kell a gyártóknak fizetniük, mint tavasszal.

A kapacitásbővítéseken túl a magyarországi építőanyag-gyártók az elmúlt években számos energiahatékonysági beruházást végeztek el, de a jelenlegi helyzet különösen az energiaintenzív termékek gyártóit sarkallja arra, hogy további technológiai fejlesztésekkel is csökkentsék az energiapiaci kitettséget. Ezért a MÉASZ további támogatást kért a szaktárcától az energiahatékonyságot célzó gyártói beruházások ösztönzéséhez.

A szövetség tagjainak harmadik negyedéves és októberi jelentése szerint az égetettkerámia-, tégla- és cseréptermékek árai idén eddig jellemzően az infláció mértékével vagy annál kisebb mértékben változtak, azonban januártól várhatóan átlagosan 9-10 százalékkal nőnek.

Rovatok