Index Vakbarát Hírportál

Ezek az adómentes céges karácsonyi ajándékok

2021. december 7., kedd 13:38

A munkáltatók egyre gyakrabban adnak ajándékot év végén a dolgozóknak, viszont ez az ajándék vagy bónusz eltérően adózhat – érdemes erre odafigyelni a cégvezetőknek.

A BDO Magyarország adóigazgatója szerint először azt érdemes mérlegelni, hogy van a juttatásoknak egy viszonylag szűk köre, amely adómentesen adható. Ide a különböző sport-, illetve kulturális rendezvényekre szóló belépők, bérletek tartoznak, amelyekből a mindenkori minimálbér (2021-ben 167 400 forint) összegéig lehet adókötelezettség nélkül adni a munkavállalóknak.

Ha valaki nem ilyen jellegű juttatást vagy nem ekkora összegben tervez adni a dolgozóinak, akkor úgy választhat kedvező adózású módot, hogy valamilyen eseményhez kapcsolódóan ad ajándékot. Ilyenkor a minimálbér negyedéig kedvezőbb az adózás – nem munkabérként, hanem „egyes meghatározott juttatásként” kell rá tekinteni, és így a munkavállalótól nem kell adót, járulékot levonni utána. Ez megoldás lehet például év végén egy karácsonyi céges rendezvényhez kapcsolódóan.

Ha a minimálbér 25 százalékát meghaladó értékű juttatás történik, akkor már munkabérként adózik az ajándék. Ekkor a munkáltató által befizetett

a munkavállalótól még levonnak 

Ez az összes közül a legkedvezőtlenebb forgatókönyv.

Vagyis a legkedveltebb céges ajándéknak a különböző sport- és kulturális rendezvényekre szóló belépők számítanak, miután ezek teljes mértékben adómentesek, valamint a kisebb összegű ajándékok is népszerűek. Utóbbiaknál a cégek bele szoktak férni a minimálbér negyedéig, vagyis mintegy 42 ezer forintig érvényes kedvező adózású sávba, ennél nagyobb ajándékot csak kivételes esetben adnak a dolgozóiknak.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

(via infostart.hu)

Rovatok