Index Vakbarát Hírportál

350 milliárd forintnyi beruházást halaszt el a kormány

2021. december 10., péntek 07:04

350 milliárd forintnyi beruházást elhalaszt a kormány azért, hogy pótlólagos költségvetési tartalékot képezzen, közölte csütörtökön a Pénzügyminisztérium.

Miután kiderült, hogy rekordméretű volt az államháztartás hiánya novemberben, és eldőlt, hogy idén már biztosan nem kapja meg a költségvetés Brüsszelből a helyreállítási program 326 milliárd forintos előlegét, azt jelentette be csütörtök esti közleményében a Pénzügyminisztérium, hogy 350 milliárd forintnyi beruházást elhalaszt a kormány azért, hogy pótlólagos költségvetési tartalékot képezzen, írta meg a Portfolio

Ezzel azt akarhatja elérni a kabinet, hogy anélkül is biztosan csökkenjen idén év végén a GDP-arányos államadósság-ráta, hogy közben túlságosan leapasztaná a költségvetés likvid tartalékait. 

A közlemény szerint

a kormány úgy döntött, hogy egyes beruházásokat később valósít meg, ezzel jelentősen, összesen 350 milliárd forinttal növeli Magyarország idei évi pénzügyi tartalékait az államadósság csökkentése mellett.

A hamarosan megjelenő, a költségvetés pénzügyi tartalékainak növeléséről szóló kormányhatározat rögzíti, hogy az államadósság-mutató csökkenésének a Kincstári Egységes Számla magas szintje mellett kell megvalósulnia.

A lap véleménye szerint a kiadások elhalasztása első körben úgy hat az államháztartásra, hogy a kiadások csökkenése miatt kisebb lesz a hiány. A pénzforgalmi hiány bizonyosan, de valószínűleg az uniós elszámolásban fontos eredményszemléletű is.

A kisebb kiadás miatt az állam likvid pénzügyi tartalékai magasabb szinten maradnak, ugyanakkor a Kincstári Egységes Számlán (KESZ) még mindig sok pénz van, így elképzelhető, hogy nem is annyira a KESZ-egyenleg, mint inkább a költségvetési hiány menedzselése volt a fő cél. 

A Magyar Közlöny csütörtök esti számában már meg is jelent a lépésről szóló kormányhatározat. 

(Borítókép:  Varga Mihály pénzügyminiszter.  Fotó:  Illyés Tibor / MTI)

Rovatok