Index Vakbarát Hírportál

Többszázmilliós bírságot kapott a Magyar Telekom

2021. december 10., péntek 12:14

310 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Telekomra, amiért a fogyasztókat megtévesztve, valótlanul reklámozta korlátlanként egyes mobilinternet-csomagopcióit – közölte a GVH az MTI-vel. 

A cégnek emellett kompenzációként 4 gigabyte (GB) többlet-adatforgalmat kell biztosítania a jogsértéssel érintett fogyasztói számára. 

A versenyhivatal még tavaly indított vizsgálatot a Magyar Telekommal szemben, mobilinternet-díjcsomagjainak népszerűsítése miatt. A cég reklámjai ugyanis korlátlanságot ígértek a fogyasztóknak például közösségi médiaszolgáltatások, meghatározott chat-alkalmazások vagy egyes TV- és filmapplikációk használatakor.

A hatóság vizsgálata feltárta: valójában a hangsúlyosan korlátlanként hirdetett opciók egyike sem biztosított teljes díjmentességet, mivel egyes funkciók - így például a chat-alkalmazások esetében a hang- és videóhívások, vagy a közösségi média böngészésekor a videótartalmak - csökkentették az előfizetők adatkeretét.

Ezekről a szűkítésekről a Telekom jellemzően nem adott reklámjaiban tájékoztatást - ahol pedig adott, ott sem tette egyértelművé, hogy mely forgalmak díjmentesek, és melyek csökkentik a díjcsomagba foglalt adatkeretet – írták. 

A hatóság a 310 millió forintos bírság kiszabásánál tekintetbe vette többek között, hogy a szolgáltató az elmúlt 10 évben már tizedszer tévesztette meg a fogyasztókat.

A GVH egyúttal eltiltotta a gyakorlat folytatásától a vállalkozást, emellett – bírságcsökkentésként figyelembe véve – a fogyasztók kompenzálását célzó jóvátételi csomagjának végrehajtására kötelezte.

A Magyar Telekom az MTI-érdeklődésére közölte, az esetleges bírósági felülvizsgálat kezdeményezéséről a versenyhivatal döntésének tanulmányozását követően döntenek. 

Az érintett előfizetőknek kompenzációként felajánlott 4 GB-nyi, 1 hónapig belföldön felhasználható plusz adatkeretről sms és számlalevél útján fognak tájékoztatást nyújtani. 

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok