Index Vakbarát Hírportál

Nagyot emelt inflációs várakozásán a jegybank

2021. december 14., kedd 15:36

A jegybank 5,1 százalékra emelte idei inflációs prognózisát, továbbá csökkentette GDP-várakozását 6,3–6,5 százalékra legfrissebb inflációs jelentésének kedden közölt főbb számai szerint – közölte keddi kamatdöntő ülését követően a Magyar Nemzeti Bank (MNB). 

Az előző, szeptemberi inflációs jelentésben 4,6–4,7 százalékos idei infláció és 6,5–7,0 százalékos GDP-várakozás szerepelt.

Az MNB továbbra is azzal számol, hogy

a fogyasztói árak emelkedése 2022-től csökkenésnek indul, az infláció jövőre 4,7–5,1 százalék, 2023-ban és 2024-ben 2,5–3,5 százalék lehet a legújabb előrejelzés szerint. 

Parlamenti beszámolójában egyébként Matolcsy György már felfedte, hogy az MNB idén és jövőre is öt százalék körüli inflációt vár, magasabbat a szeptemberi inflációs jelentésben jelzettnél.

Folytatódik a kamatemelési ciklus

Az elhúzódó inflációs nyomás hosszú alapkamat-emeléseket indokol, tovább folytatódik a kamatemelések sorozata 2022-ben is – idézi az MTI Virág Barnabást, az MNB alelnökét. A kamatdöntést követő online háttérbeszélgetésen elmondta, hogy az új szakaszban meghatározó az egyhetes betéti eszköz kamata, az egyhetes betéti rátában bekövetkező lépések tartósan beépülnek.

A maginfláció 2022 egészében a toleranciasáv fölött maradhat, a következő negyedévekben hat százalék közelébe is emelkedik.

A monetáris tanács értékelése szerint a fő ellenség változatlanul az infláció, középtávon a legfontosabb az inflációs várakozások lehorgonyzása az inflációs céllal összhangban. Közölte azt is, hogy az árstabilitást jelentő háromszázalékos értéket 2023 első félévében érheti el a fogyasztóiár-index.

Lezárt eszközök

A jegybank lezárta a válságkezelő eszközök kivezetését, így lezárták az állampapír-vásárlási programot – közölte. Az MNB nem vásárol újabb vállalati kötvényeket, decemberben lezárják a növekedési kötvényprogramot (nkp).

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok