Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálat indult a Jófogás és a Használtautó.hu üzemeltetője ellen

2021. december 14., kedd 16:24

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a hazai gépjárműhirdetési piac egyik legjelentősebb szereplőjével, a Használtautó.hu és a Jófogás online apróhirdetési weboldalakat üzemeltető Adevinta Classified Media Hungary Kft.-vel szemben gazdasági fölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH azért folytatja a vizsgálatot, mert az üzemeltető által kialakított kedvezményrendszer és szolgáltatások alkalmasak lehetnek a versenytársak kiszorítására az autókereskedők számára.

A nemzeti versenyhatóság helyszíni kutatást is tartott a vállalkozás székhelyén, de az autókereskedők online hirdetésekkel kapcsolatos tapasztalatait is felméri, és a napokban jelentős számú gépjármű-kereskedőt keres meg, hogy kiértékelje a kedvezményrendszerrel kapcsolatos tapasztalatokat.

A kevesebb versenytárs a fogyasztók számára is hátrányos lehet, mivel a piac szereplői így kevésbé érdekeltek az alacsonyabb árak alkalmazásában és szolgáltatásaik fejlesztésében.

A versenyfelügyeleti eljárás elindítása ugyanakkor nem jelenti annak kimondását, vagyis azt, hogy a vállalkozás jogsértést követett el.

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható

– írja a GVH a közleményében.

Rovatok