Index Vakbarát Hírportál

Vakcinákkal és kötelező kártyaolvasókkal indult az év

2021. december 20., hétfő 16:29

Az egészségügy és a technológia külön figyelmet kapott idén januárban: elkezdtek megérkezni a különböző oltóanyagok Magyarországra, kötelező lett mindenhol elfogadni a bankkártyás fizetést és komoly pénzeket szakíthattunk a tőzsdén is. Az Index sorozatában havi bontásban mutatjuk be, mi történt a gazdaságban 2021-ben. Az első rész 2021 januárjáról szól.

Elindult a vakcinaimport

Az idei évben nagy valószínűséggel mindennél többet használtuk a vakcina szót. Januárban a kormány elkezdte berendelni, mi meg elkezdtük megismerni a különböző oltóanyagú koronavírus elleni vakcinákat. Már január 14-én csaknem 19,7 millió oltóanyagot kötöttünk le öt vakcinagyártótól. Bár akkoriban még csak 129 ezernél tartott a beérkezett adagok száma, ugyanis a szállításuk meglehetősen lassan haladt: százezer adaggal lehetett számolni hetente. Később felgyorsultak a beszerzések, olyannyira, hogy áprilisban elértük a 3,6 millió adag vakcinát, idén novemberben pedig már összesen 28 millió adag érkezett az országba, amelyből 14 millió adagot már el is használtunk – decemberben elértük a hetvenszázalékos átoltottságot Magyarországon.

Kötelező lett elfogadni a bankkártyás fizetést

Magyarország 2018-ban még fényévnyire állt az elektronikus fizetéstől. A magyarok 46 százaléka inkább készpénzt használt, és összesen csak 140 ezer kártyaelfogadóhely volt országszerte. Azonban január 1-jétől komoly változás lépett életbe: minden online pénztárgépet üzemeltető kereskedőnek legalább egy elektronikus fizetési eszközt biztosítania kell a vásárlók részére, azaz vagy bankkártyát, vagy azonnali átutalást kell elfogadniuk a kasszánál.

A járványhelyzet miatt a vásárlók most már egyre nagyobb előnyben részesítik a kártyás fizetést, a Magyar Nemzeti Bank szerint a lakosság nyolcvan százaléka már használ valamilyen elektronikus fizetési módot, közel harmaduk pedig úgy nyilatkozott, hogy ha tehetné, mindig elektronikusan fizetne. Ennek ellenére már a türelmi határidő lejártával is maradt húszezer olyan vállalkozás, amely nem tett eleget az elektronikus fizetési kötelezettségnek.

Dollármilliókat kerestek a GameStop-részvényeken

Bár január elején halálra ítélték az amerikai szórakoztatóelektronikai céget, a GameStop a hónap második felében komoly meglepetéseket okozott: az év egyik legjobb rövid távú befektetése lett.

Az egész úgy kezdődött, hogy egy WallStreetBets (WSB) nevű reddittes fórumon fiatalok vakmerő befektetési ötleteket osztottak meg egymással. Bár látszólag csak szórakozás volt, az egyik felhasználó komolyabban vette a dolgot: egy u/DeepFuckingValue nevű user már 2020 közepén beharangozta, hogy a GameStop lesz a jövő befektetése, és be is vásárolt az akkor még csak pár dollárt érő részvényből. Később volt, hogy  az ötvenezer dolláros kezdeti befektetése elérte a 34 millió dollárt.

Ha valaki 2020 májusában négy-öt dollárért vett egyetlen GameStop-részvényt, és 2021. január végén eladta, azon az egy részvényen több mint háromszáz dollárt kereshetett volna – akkori dollárárfolyamon majdnem kilencvenezer forintot.

Kilőtt a bitcoin

Az idei év eleje komoly mérföldkő volt a bitcoin számára is: január első pár napján a kriptovaluta először érte el a harmincezer dolláros árfolyamot. Ez szakértők szerint nem csoda, ha azt nézzük, hány jelentősebb szereplő kezdett kriptodevizába fektetni 2020-ban: többek között a Square fintechcég ötvenmillió dollárt, a MicroStrategy szoftvercég 425 millió dollárt, és a PayPal is beszállt a kriptopiacba.

Azonban úgy tűnik, hogy a január csak a kezdet volt a világ legismertebb kriptodevizájának, novemberben ugyanis új történelmi csúcsot döntött 68 ezer dolláros árfolyammal. Ezzel egy hónapon belül 25 százalékkal, egy éven belül pedig 335 százalékkal nőtt. Bár úgy tűnik, most megint visszaesett ötvenezer dollár alá – hétfőn 46 ezer dollár körül mozgott a legnagyobb kriptodeviza –, ki tudja, mit hoz még az idei év vége.

Ezek is januárban történtek:

(Borítókép: Katonák viszik a koronavírus elleni oltóanyagot, az újonnan érkező Pfizer–BioNTech-vakcinákat tartalmazó dobozt az egri Markhot Ferenc Kórházban 2021. március 2-án. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok