Index Vakbarát Hírportál

Nagy bajban van Románia, nagyon drága lett a gáz

2021. december 23., csütörtök 09:20

Már novemberben meghaladta a román gázszükséglet az egy évvel korábbit. Mivel az ország teljesen kiszolgáltatott a Gazpromnak, az oroszok ki is használják ezt. Egy év alatt megnégyszereződött az Oroszországból Romániába érkező gáz ára.

Tavaly szeptemberben 150 dollárt kért a Gazprom Romániától ezer köbméter gázért, idén októberben már 612-t. Ez azt jelenti, hogy márciushoz képest (akkor 204 dollár volt) is megháromszorozódott az ár.

Az Mszol.ro tudósításából kiderül: az igazi drágulás nyár végén kezdődött. Augusztusban a Gazprom 214-re emelte az árat, szeptemberben pedig 325-re. Októberben aztán valóságos árrobbanás következett be, immár 612 dollárt kellett fizetni ezer köbméter orosz gázért. Ez 88 százalékos drágulást jelent egyetlen hónap alatt.

Romániában

a drágulással párhuzamosan nőtt az import mennyisége is.

A Gazprom adatai szerint már november végén annyi gázt adott el Romániának, mint 2020-ban összesen. Az okok között két tényezőt említenek: egyrészt az első kilenc hónapban a belső fogyasztás három százalékkal haladta meg a 2020-as szintet, másrészt az OMV Petrom tíz százalékkal kevesebb gázt termelt ki ebben az évben, mint 2020-ban.

A szakértők megjegyzik: Románia teljesen kiszolgáltatott Oroszországnak, s ez erősen rontja az alkupozícióját. 

(Borítókép: Vitaly Nevar / TASZSZ / Getty Images)

Rovatok