Index Vakbarát Hírportál

Megugrott a cigi ára, miközben Kim Kardashianből milliárdos lett

2021. december 23., csütörtök 15:29

Hirtelen nagyot ugrott a cigaretta ára, kérészéletű volt a szuperliga, jönnek az adótámogatások, Kim Kardashian pedig hivatalosan is dollármilliárdos lett. Az Index sorozatában havi bontásban mutatjuk be, mi történt a gazdaságban 2021-ben. Nézzük, mi történt idén áprilisban!

Sokaknak túl drága lett a cigaretta

Magyarország megsértette uniós kötelezettségét, ugyanis nem volt elég magas a cigaretta jövedéki adójának mértéke. Így hát eleget téve a kötelességnek, rövid időn belül a kormány kétszer is emelte a cigaretta árát, ami áprilistól elérhette az 1700-1800 forintot is. Ez azt jelenti, hogy napi egy doboz cigaretta mellett minimum ötvenezer forintot költhetnek a dohányosok havonta. Egy doboz Multifilter a KSH szerint 2013-ban 835 forint, 2016-ban 1040 forint, 2020-ban pedig 1420 forintba került. A Napi.hu és a Pulzus kutatóintézet felmérése szerint az áprilisi – akár 250 forintos – áremelés sokaknál túllépte a lélektani határt: a megkérdezett ezer dohányos 23 százaléka azt válaszolta, hogy a drágulás hatására leteszi a cigarettát.

Pedig bombabiztos üzletnek tűnt a szuperliga

Egy áprilisi hétvégén jelentették be az Európai Szuperliga megalakulását, tizenkét topcsapat tette le a voksát az új sorozat mellett alapítóként. Két nappal később már be is dőlt az egész. Bár évek óta beszédtéma egy új, minden eddiginél nagyobb és globális bajnokság, az ESL életre hívása sokkolta a futballvilág jelentős részét. Szurkolók, játékosok és vezetőedzők tiltakoztak, aminek hatására két nappal később a legtöbb egyesület kilépett, így a szuperliga parkolópályára került.

Elfogadták a fiatalok szja-mentességét

Az Országgyűlés április 28-án elfogadta a fiatalok személyijövedelemadó-mentességéről szóló törvényjavaslatot: a 25 év alatti fiataloknak 2022 januárjától nem kell személyi jövedelemadót fizetniük jövedelmük után. Ez a húsz év alattiak bruttó 233 ezer forintos előző első három negyedévi átlagfizetésénél havi 35 ezer forint megtakarítást jelent. Az intézkedés akár egymillió fiatalt érinthet, és mintegy 130-150 milliárd forintot vihet el a költségvetésből.

Azonban nem csak a fiataloknak jutott idén adókedvezmény, a családi pótlékra jogosult gyermekes szülők is visszaigényelhetik a személyi jövedelemadójukat, aminek összege már 2022 februárban megérkezhet a számlákra. Megkapják az adó-visszatérítést a gyermekes vállalkozók is, a katások a 2021-es tételes adójuk negyedét, míg az ekhós adózók a befizetett 15 százalékos adójuk kétharmadát. Varga Mihály elmondása szerint 1,9 millió szülőnek összesen hatszázmilliárd forintot fog visszafizetni az állam.

Egyre jobban eluralkodik rajtunk a vakcinairigység

Amellett, hogy adott esetben sokakat frusztrálhat, hogy úgy érzik, méltatlanul nem kapták még meg a koronavírus elleni vakcinát, az itthon elérhető oltóanyagok közt is kialakult egy presztízssorrend. A vakcinairigység ráadásul még inkább felerősíti a társadalmi ellentéteket – állítják a szakemberek.

Magyar találmány, amelyért hercegek és sejkek is sorban állnak

Mészáros Dávid, a Smartkas agrártechstartup alapítója és vezetője is bekerült az amerikai Forbes 30 Under 30 listájára. A fiatal cégvezető az Indexnek beszélt arról, hogyan jutott el odáig, hogy pár hónap alatt már királyi családokkal tárgyal cége innovatív mezőgazdasági megoldásairól.

Kim Kardashian milliárdos lett

A Forbes áprilisi becslései szerint Kim Kardashian vagyona átlépte az egy milliárd dolláros álomhatárt. Sikerét elsősorban a szépségipari cikkeket forgalmazó KKW Beautynak és a Skims ruházati márkának köszönheti. De akadt bőven bevétele még reklámokból, kisebb befektetésekből és a realityshow-kból is. A celeb vagyonát jelenleg közel 323 milliárd forintnyi dollárra becsülik, amivel Magyarország harmadik leggazdagabb embere lenne Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor után.

Egy felmérés szerint az influenszerpiac körülbelül 13,8 milliárd dollárra nőtt 2021-ben. A folyamatosan növekedő online médiaplatformok egyre több embernek biztosítanak fix megélhetést: Vi Loung, a csupán 24 éves TikTok-videós a Business Insidernek elárulta, hogy akár havi 9,6 millió forintot is megkeres reklámokkal és szponzorokkal. Bár ehhez képest Magyarországon még le vagyunk maradva, azért egy hazai videós is meg tud keresni százezer forintot egyetlen videóval.

Ezek is áprilisban történtek:

(Borítókép: Sven Hoppe / picture alliance / Getty Images)

Rovatok