Index Vakbarát Hírportál

Átadták a 705 millió forintból felújított bekötőutat

2021. december 23., csütörtök 15:00

Átadták a Jász-Nagykun-Szolnok megyei jásziványi bekötőút 705 millió forintból felújított 5,8 kilométer hosszú szakaszát csütörtökön.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az eseményen elmondta, hogy a kormány jelentős forrást mozgósít a 2010 előtt felhalmozott karbantartási lemaradás ledolgozására.

Idén a kivitelezők több mint 1250 kilométeren dolgoztak, ami évtizedes útfelújítási rekordnak számít. A fejlesztések összértéke meghaladja a 220 milliárd forintot, a ráfordítások felét pedig a vidéki életminőség emelését célzó Magyar Falu Program biztosítja 

– közölte. A teljes magyar közúthálózat közel 32 ezer kilométer, amelyből az elmúlt évtizedben több mint 6 ezer kilométeren állították helyre, főként a mellékutakat – tette hozzá.

A kormány azért szentel kiemelt figyelmet a mellékútvonalak korszerűsítésére, mert a megfelelő színvonalú közutak erősítik a vidék lakosságmegtartó képességét, javítják a családok és a települések gazdasági, illetve foglalkoztatási helyzetét, lehetőségeit 

– mondta az államtitkár. Mosóczi László közölte: jövő márciusra elkészül az M4-es gyorsforgalmi út Jász-Nagykun-Szolnok megyei folytatása.

A megyeszékhely, Szolnok teljesértékű bekapcsolását és belterületi útjainak tehermentesítését egyszerre szolgáló szakasz egy új Tisza-hidat is magába foglal. A Jászberényt elkerülő út utolsó elemének munkálatai pedig jövő nyárra fejeződhetnek be – mondta.

Kovács Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója elmondta: a társaság idén közel hétmilliárd forint értékben ötven kilométer útszakaszt újított fel a megyében.

Jövőre az 1330 kilométer hosszú úthálózatból nyolcvan kilométernyi karbantartását tervezik 

– közölte. Az átadott 32132. jelű jásziványi bekötőút rekonstrukciója során felújították az útszakaszon lévő hat buszmegállót is, útburkolati jeleket festettek fel és kicserélték az útjelző táblákat – tette hozzá az igazgató.

(Borítókép: A Jász-Nagykun-Szolnok megyei jásziványi bekötőút 705 millió forintból felújított 58 kilométer hosszú szakaszának része az út átadóünnepsége napján Jásziványban 2021. december 23-án. Fotó: Mészáros János / MTI)

Rovatok