Index Vakbarát Hírportál

Nagy csapás a hazai turisztikai szektornak, hogy élelmiszert is vehetünk SZÉP-kártyával

2021. december 27., hétfő 07:56

Miután a belföldi turizmus motorját jelentő SZÉP-kártya vendéglátás zsebéből februártól már élelmiszert is vásárolhatunk az üzletekben, a magyar vendéglátói ágazat tart attól, hogy komoly bevételektől esnek el az új szabályozás következtében.

Baldauf Csaba, A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke szerint a szakmát kész tények elé állította a bejelentés, miszerint február elejétől már élelmiszert is vásárolhatunk SZÉP-kártyával. A szakmai szervezet vezetősége, valamint tagsága aggodalommal fogadta az erről szóló, karácsony másnapján megjelent kormányrendeletet.

Az előzmény – amelyről korábban az Index is beszámolt –, hogy Orbán Viktor miniszterelnök december 23-án, csütörtökön közzétette a Facebookon, hogy februártól a boltokban is lehet fizetni a SZÉP-kártyával élelmiszerért. A részleteket tartalmazó, Magyar Közlönyben megjelent december 25-i, pénteki kormányrendelet szerint

A Magyar Közlöny arra is kitér, hogy alkoholt, valamint dohány és feldolgozott dohánypótló termékeket továbbra sem vásárolhatunk SZÉP-kártyával. Ezek a rendeletalkotói logika szerint nem tartoznak az élelmiszer kategóriába.

A járvány okozta gazdasági válság a turisztikai szektort sújtotta a legnagyobb mértékben és úgy tűnik, hogy a 2022-es év is a kilábalás éve lesz, emiatt aggasztó, hogy az eddig stabil bevételt jelentő SZÉP-kártya költések a rendelet miatt csökkenhetnek

– nyilatkozta Baldauf Csaba.

Az elnök hozzátette, a SZÉP-kártyával kapcsolatos tavalyi adókönnyítés célja a turizmus talpra állítása volt, és 2020-ban, illetve már tavaly is nagyban hozzájárult, hogy nőjön a hazai belföldi kereslet, és nem egy vidéki, jellemzően családi vállalkozásként üzemelő szálláshely, étterem túlélését segítette.

Ahogy pedig szintén megírta az Index, a kormányfő novemberben aláírta a kormányrendeletet, miszerint a SZÉP-kártya egyik alszámlájáról a másikra 2021. december 31. helyett 2022. szeptember 30-ig engedélyezett az utalás. Ezt hosszabbította meg most a jövő év végéig a kormány.

(via Turizmus.com)

(Borítókép:  MTI Fotó: Pénzjegynyomda)

Rovatok