Index Vakbarát Hírportál

Csigatojás teremt munkahelyeket egy nógrádi településen

2022. január 2., vasárnap 12:56

Csigatojásokat készítenek Bátonyterenyén. A Nógrád megyei településen balti államokból és lengyel csigafarmokról származó nyers csigatojásból készítenek luxusterméket csigakaviár vagy csigagyöngy néven. Ezek a készítmények magyar és európai éttermekbe, akár Michelin-csillagos séfek tányérjaira is kerülhet, az uborkás-édesköményes fürjhere kísérőjeként.

Egy csiga egy évben egyszer, 50-100 tojást rak le, de még ebből sem mindegyik használható, a nem teljesen gömbölyű, sérült darabokat kidobják, írta a g7.hu. A csigatojás tenyészeten belüli gyűjtését és feldolgozását a francia-olasz határvidéken, kezdték el több évtizeddel ezelőtt, leginkább olasz és francia csigafarmok meghatározóak. 

A világpiacon a termék kilója 600 ezer forint körül mozog, de egyes típusok megközelíthetik az egymillió forintot is.

A termék bevezetésére egy csaknem 50 millió forintos uniós pályázatot is elnyert a bátonyterenyei üzem. A cég egyelőre a környező országok piacára szeretne betörni, mivel a koronavírus-járvány eléggé megtépázta az európai vendéglátást, majd Kínában értékesítené áruit.

Rovatok