Index Vakbarát Hírportál

Csökkent a munkanélküliség novemberben a KSH szerint

2022. január 5., szerda 10:42

Mintegy 179 ezer volt a munkanélküliek száma tavaly novemberben, ami 3,7 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg, az előző havinál pedig 0,2 százalékponttal alacsonyabb – tájékoztatta az MTI-t a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tavaly szeptember–novemberi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 177 ezer, míg a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt. A hivatal közlése szerint a munkanélküliek száma a 2020 áprilisi időszakban volt utoljára ennél alacsonyabb, a munkanélküliségi ráta pedig 2020 első negyedéve óta nem volt ilyen alacsony.

A közleményből kiderül, hogy tavaly szeptember–novemberben a 15–74 éves munkanélküliek száma 25 ezerrel, míg a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A 15–24 évesek munkanélküliségi rátája nem változott egy év alatt, ami összesen 11,9 százalékos volt. Az összes munkanélküli ötöde a fiatalok közül került ki. A 25–54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,6 százalékponttal 3,2 százalékra, az 55–74 éveseké 0,5 százalékponttal 2,6 százalékra mérséklődött. 

A férfiak munkanélküliségi rátája 0,9 százalékponttal 3,4 százalékra mérséklődött, a nők 3,9 százalékos munkanélküliségi rátája 0,3 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál – derül ki a KSH közleményéből. 

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a közszolgálati televízió reggeli műsorában a KSH statisztikáira reagálva elmondta: kedvező tendenciák mutatkoznak a munkaerőpiacon. 

A politikus hozzátette, hogy állandónak tekinthető a munkaerőpiac stabil helyzete, ami mögött több kormányzati támogatás, illetve intézkedés húzódik. 

Rovatok