Index Vakbarát Hírportál

Történelmi szigorítás Pécsett az autótulajdonosoknak

2022. január 6., csütörtök 06:43

A baranyai megyeszékhelyen rendeletbe foglalták, hogy kizárólag a tisztán elektromos járművek parkolhatnak ingyen, amihez előzetesen regisztrálni kell majd. A rendelet a veszélyhelyzet megszűnését követő napon lép hatályba.

Komoly, történelmi lépést tett a pécsi városvezetés. A baranyai megyeszékhely lett az ország első olyan települése, ahol a tölthető hibridektől megvonják a zöld rendszámos ingyenes parkolás lehetőségét.

Apró bibi

Az új önkormányzati rendelet azonban nem azonnal lép életbe, hanem a koronavírus-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében hozott kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnése után. 

A rendelet értelmében tehát csak a tisztán elektromos autók parkolhatnak majd ingyenesen a város fizetőövezeteiben. 

Ez így viszonylag egyszerű lenne mindenki számára, de a történetben van még egy csavar. A tisztán elektromos autók csak akkor parkolhatnak ingyenesen, ha előzetesen regisztráltak tulajdonosaik. Ez például az olyan, nem pécsi lakosok számára jelent hátrányt, akik – mondjuk – idegenforgalmi okból érkeznek a városba.

Szombathely kezdte, de nem így 

A villanyautosok.hu portál emlékeztett: nem ez az első eset, hogy egy város a szintén zöld rendszámmal ellátott, tölthető hibrid járműveket nem szeretné teljes kedvezményben részesíteni, Szombathely közgyűlésén is felmerült már ez a kérdés, de ott csak részleges szigorításról döntöttek végül.

Arról, hogy tavaly csaknem 122 ezer új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, itt írtunk. A tisztán elektromos és a plug-in hibrid hajtású gépkocsik értékesítési rátája jelentősen, de alacsony volumen mellett nőtt. Tavaly 4312 tisztán elektromos személyautót helyeztek forgalomba, 41,6 százalékkal többet, mint 2020-ban. Az egyesület szerint ugyanakkor a növekedési ütem elmaradt a várakozásoktól. Tavaly csaknem 23 ezer új kishaszongépjármű került forgalomba, 4,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

(Borítókép: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok