Index Vakbarát Hírportál

Súlyos összegekért fogyhatunk le 2022-ben

2022. január 15., szombat 18:35

Sokan érzik úgy, hogy a január a tökéletes időpont arra, hogy elkezdjék az életmódváltást, ezért iratkoznak be konditermekbe, kezdenek diétába. Mennyibe kerül, hogyan lenne érdemes nekifogni?

 

Hogyan tudnánk ideális testsúllyal várni 2022 nyarát? Nem kevesen vannak, akik ehhez szakértő segítségét kérik, olykor nem kevés pénzért. A pénzcentrum dietetikusokat és személyi edzőket kérdezett arról, hogyan alakulnak az idei árak.

Szarka Dorottya dietetikus tapasztalata az, hogy sokan csak májusban keresik meg a szakembereket a gyors és látványos fogyás reményében. Meglátása szerint az életmódváltásnál a személyreszabottság a legfontosabb tényező.

Van, aki 50-60 perces konzultációt tart, és van, aki akár másfél-két órát is eltölt a pácienssel. Egy alkalom budapesti viszonylatban átlagosan 15 000 és 40 000 forint között mozog, a mintaétrend egy hétre pedig 20  000 és 30 000 forint között van 

– jegyezte meg Szarka Dorottya, aki hozzátette, hogy érdemes figyelni azt is, melyik évben milyen diéták divatosak. Idén az időszakos böjt, a csökkentett szénhidráttartalmú diéták, valamint a vegetáriánus és vegán étrend a trendi. 

Nem a testsúlycsökkentés, hanem az egészség megtalálása vagy helyreállítása legyen az elsődleges cél. Ezért fontos, hogy személyre szabottan, támogatással válasszuk ki a számunkra megfelelő irányt

– hangsúlyozta a dietetikus.

Általános hiba az, hogy túl drasztikus a kezdés, nagy változást akarunk kis idő alatt elérni, és nem megfelelő diétát választunk magunknak. Nyikos Ráhel tanácsa az, hogy mindenképpen diplomás dietetikus szakembert keressünk fel, aki rendelkezik a megfelelő ismeretanyaggal, és képes a szakszerű, egyénre szabott tanácsadásra. A dietetikus személyre szabottan állít össze étrendeket, akár nagyobb problémákra is megoldást kínálva, mint a cukorbetegség, pajzsmirigyproblémák, ételallergia-intolerancia.

A páciens állapotát veszem figyelembe, ugyanis ez a lényege az egyéni tanácsadásnak. A Tudatos Diétánál terápiás étrend esetén az első, másfél órás konzultáció 17 ezer forint, ilyenkor nem csak fogyni szeretne a páciens, de összetettebb problémával érkezik hozzám. A kéthetes mintaétrend 35 ezer forinttól kezdődik, és innen emelkedik

– fejtette ki Nyikos Ráhel, aki szerint a fogyás titka azonban nem a drága termékekben rejlik, a boltokban könnyen elérhető ételekkel is megoldható egy jól összeállított étrend. Méregteleníteni sem táplálékkiegészítőkkel kell, mert azt a szervezetünk megoldja.

A konditermek is megtelnek januárban

Fekete Tamás szerint egy jó személyi edző állapotfelméréssel kezdi a közös munkát, megbeszéli a vendéggel a célokat, felméri az erőnlétet. A személyi edzőnek talán a legfontosabb dolga a sérülésveszély minimalizálása.

Meg kell tanítani a vendégnek az alapvető mozgásmintákat, a gyakorlatok megfelelő technikával való kivitelezését. Az edzések ára függhet a helyszíntől, attól, hogy milyen régóta van a szakmában az edző, és mikor szeretne a vendég közösen edzeni vele. Budapesten 4000 forint alatt nem jön ki egy alkalom, a határ pedig a csillagos ég – mondta Fekete Tamás, hozzátéve, sokan hibáznak az edzői segítség mellőzésével. 

Egy személyi edző szerint sokan tájékozatlanok táplálkozás és edzés terén, így ő nem feltétlen hibákról beszélne akkor, amikor valakinek nem sikerül a változás. Az említett személy négyhetes komplex táplálkozási tanácsadást nyújt 44 999 forintért, a 12 hetes edzésterv személyre szabottan 107 990 forint, 8 hétre pedig 77 390 forintba kerül nála. 

A cikkből kiderül, hogy jól fogytak a pszichológiai, önismereti könyvek is az elmúlt 2-3 évben. Orvos-Tóth Noémi könyve (Örökölt sors) igazi bestseller lett. Tavaly megnőtt az érdeklődés az életmódváltással és az egészséges táplálkozással foglalkozó könyvek iránt is. 2021 harminc legnépszerűbb, életmódváltással foglalkozó könyvének fogyasztói átlagára 4500, az önismereti írások esetében 3700 forint. 

Az életmódváltással foglalkozó könyvek körében a legnépszerűbbek az egészséges lélek témakörével foglalkozó írások. Tavaly ebben a kategóriában Shunmyo Masuno ZEN – Az egyszerű élet művészete című könyvét forgatták a legtöbben a Libri elmondása szerint, amely a komoly érdeklődést látva indította el a Libri Magazin Irodalomterápia rovatát.

(Borítókép: Oliver Dietze / picture alliance / Getty Images Hungary)

Rovatok