Index Vakbarát Hírportál

Ha így haladunk, a 700 forintos benzinár sem lehetetlen

2022. január 17., hétfő 19:50

Akár 700 forintig is emelkedhet egy liter benzin ára év végére a világpiaci folyamatok miatt, amennyiben megszűnik a kormányzati árplafon. 

Erről szakértők beszéltek az RTL-nek nyilatkozva. A kormány február közepéig maximálta az üzemanyagárakat, de utána kérdéses, hogy mi lesz.

A benzin literenkénti átlagára jelenleg 477, a gázolajé pedig 479 forint, vagyis néhány kúton most még olcsóbban adják az üzemanyagot a 480 forintos limitnél – de már ők sem sokáig.

Egy-két héten belül megtapasztalhatjuk, hogy újra minden töltőállomáson 480 forintba kerül a benzin és a gázolaj is

mondta az RTL Híradónak Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Mindeközben a világpiacon is fokozódik a kereslet. Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a Brent-olaj hordónkénti ára a 150 dollárt is elérheti idén (a napokban megjelent nemzetközi elemzések ezt még legfeljebb jövőre jósolták). 

A 150 dolláros ár pedig nagyságrendileg 700 forintos hazai üzemanyagárat jelentene 

– tette hozzá Molnár László. Mindez kivédhető lenne a maximalizált ár fenntartásával, az viszont a benzinkutaknak okozna komoly veszteséget.

Őszintén reméljük, hogy február 15-ével megszűnik a hatósági ár alkalmazása. Különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi piaci helyzetet, a kőolaj aktuális világpiaci árát tekintve egy komoly emelkedés látható

– mondta erről Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A RTL a kormány illetékes tisztviselőitől is megkérdezte, hogy meghosszabbítják-e az rendeletet a jövőben. Ők azt mondták, hogy erről csak február közepe tájékán születhet döntés, a világpiaci folyamatokat és egyéb körülményeket figyelembe véve.

(via rtl.hu)

(Borítókép:  Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok