Index Vakbarát Hírportál

Tojótyúkokat fertőzött meg a madárinfluenza

2022. január 27., csütörtök 20:37

Magas patogenitású madárinfluenzát mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy 121 ezer tojótyúkot tartó gazdaságban Kunszálláson. A gazdaság felszámolása haladéktalanul megkezdődött, hogy megakadályozzák a járvány továbbterjedését.

A Nébih tájékoztatása szerint a nagy létszámú kunszállási gazdaságban az állatok megemelkedett elhullása mellett a tojástermelés csökkenése jelezte a pusztító vírus megjelenését. A laboratórium végül január 27-én megerősítette a magas patogenitású madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét.

A Nébih november 12-én jelentette, hogy egy elhullottan talált vadon élő madárból, egy nagy lilikből Baranya megyében kimutatták a madárinfluenza vírusát. November 17-én két Bács-Kiskun megyei gazdaság állatainál igazolták a vírus jelenlétét. November 22-én Csongrád-Csanád és Békés megyében is megjelent a vírus. Később Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományoknál is intézkedni kellett.

December 1-jén madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát, ahol 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartottak. A Békés megyei Kondoroson pedig egy csaknem ötezer egyedet számláló tenyészpulyka-állományban mutatták ki a fertőzést. Hajdú-Bihar megyében egy 42 ezer darabos pecsenyekacsa-állományt számolnak fel a betegség miatt, legutóbb pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerújfalun egy 37 ezer egyedet számláló gazdaságban ütötte fel a fejét a fertőzés.

Rovatok